Kako je nastala agencija čiji developeri vole snimati TikTokove?

netokracija - prije 2 mjeseca - link

Predstaviti široj publici svakodnevne situacije koje se događaju u uredu i pritom se dobro zabaviti, jednostavna je ideja koja stoji iza sadržaja koji na TikToku objavljuje mala zagrebačka agencija za development i dizajn Firefly.

Moglo bi se reći da su u prvome uspjeli – ne samo da se njihov sadržaj na TikToku prilično gledan i da su im sadržaj komentirale tvrtke poput Micorsofta i Upworka, nego su dobili i solidan broj prijava za posao.

Developeri vole snimati, ali ne i plesati

A u ovom drugom su sigurno uspjeli – snimanja su im bila toliko zabavna da su uveli TikTok Fridays i petkom poslije ručka sat vremena je rezervirano za snimanje TikTokova, otkriva Luka Cindrić, suosnivač i CEO Fireflyja.

Profil je pokrenula i ideje za TikTok smišlja Lana Raić, u Fireflyju zadužena za sadržaj. Ali, sadržaj za development agenciju ne može se stvarati bez angažmana developera koji nisu poznati po tome da baš rado sudjeluju i u čemu što ima veze s marketingom. Očito, ima iznimaka jer Luka kaže:

O tome koliko developeri žele sudjelovati dovoljno govori brojka da je dolaznost u ured petkom 80%, a radimo hibridno i dolazak u ured nije obavezan. Developeri surađuju odlično i otkrili smo da neki imaju super glumačke talente. Jedini TikTokovi čije snimanje većini teže pada su oni gdje bi trebalo plesati.

@firefly.agency

Is he pretending or actually enjoying it? #fyp #tiktok #foryoupage #trending #digitalagencylife #digitalagency #agencylife #agencytiktok #officefun #employeelife #programmer #contentcreator #contentcreatorlife

♬ original sound – ᴀᴍᴀɴᴅᴀᴀ 🤭

Prisutnost na TikToku, doduše, čak i za domaće tehnološke tvrtke, a bome i developeri koji plešu na TikToku nisu baš više neka novost.

Prvo proizvod pa agencija

Luka mi se, naravno, pohvalio da je Firefly vrijedan pažnje jer ih je Deloitte u svom posljednjem izvještaju 50 Technology Fast 2022 za središnju Europu uvrstio na sedmo mjesto popisa kompanija koje valja držati na oku, kao najbolje plasiranu hrvatsku tvrtku u toj kategoriji.

Međutim, ono što je meni zapelo za oko je priča kako je nastala tvrtka koja ide pomalo kontra uobičajenog smjera. Naime, umjesto agencije koja je krenula razvijati proizvod, Luka i njegovi partneri prvo su napravili proizvod pa agenciju.

Luka se prisjeća:

Priča o Fireflyu počinje 2017. godine u Crnoj Gori. Tomislav Čukelj, Lara Cindrić i ja smo sudjelovali na Elektrijadi kad smo odlučili spojiti ugodno s korisnim i spontano se prijavili na hackathon koji se održavao par dana kasnije u gradu pored.

Tema je bila spajanje crnogorskih legendi s turizmom, a mi smo predstavili Gemly, aplikaciju koja povezuje turiste s crnogorskim legendama i lokalnim biznisima. Aplikacija je osvojila prvo mjesto na hackathonu, a nas troje smo shvatili da izvrsno surađujemo u timu.

@firefly.agency

We hope this joke reaches the right audience, they just wanted to do the dance #fyp #foryoupage #tiktok #comedy #trending #digitalagency #officefun #developers #developerlife #programinghumor #coworkersbelike

♬ 1001 Arabian Nights – Chipz

Kako i zašto su napravili Splashy?

Ohrabreni time posvetili su se razvoju sljedećeg digitalnog proizvoda koji su smislili. Nije to bio onaj tip proizvoda za koji imaš ambicije prikupiti milijunske investicije i od njega napraviti jednoroga. Jednostavno su primijetili da bi nešto možda moglo bolje i krenuli razvijati proizvod koji to radi.

To nešto bila je činjenica da osoba ne mora svaki dan gledati isti pozadinu na mobitelu ili računalu ili ručno svaki dan postavljati novu:

Tako je nastao Splashy, platforma za upravljanje pozadinama.

Prva verzija aplikacije je na ProductHuntu prikupila preko milijun korisnika i privremeno čak preopteretila servere servisa Unsplash koji su bili zaduženi za dohvat fotografija. Današnja verzija ima na desetke tisuća zadovoljnih korisnika te milijune promijenjenih pozadina svake godine.

Splashy se može besplatno preuzeti za Mac, Windows, Linux, iOS i Android uređaje. Iako postoji i premium verzija koja se plaća, a i Splashy+ koji tvrtkama nudi mogućnost da na zaslone uređaja svojih zaposlenika postave željeni sadržaj i tako ih koriste za internu komunikaciju – pretplate za oba ta servisa iznose tek par dolara mjesečno i zapravo su simbolične.

U manje od tri godine narasli su na okruglih 10 zaposlenika.

Od Splahyja teško da bi mogli (pre)živjeti i rasti pa su u ljeto 2019. Luka, Lara i Tomislav osnovali Firefly i krenuli s radom za klijente. Do danas su, ponosno će Luka, narasli na okruglih 10 ljudi, a bitan razlog uspjeha je baš Splashy:

Iako se pretežno bavimo developmentom za klijente, Splashy nam je omogućio holistički uvid u razvoj proizvoda od nule te smo naučili jako puno. To iskustvo nam daje dodatnu perspektivu te određenu prednost u radu s klijentima jer nam omogućava da se puno lakše postavimo u njihove cipele.

(op.e. zato ih gore vidite samo u čarapama)

pročitaj cijeli članak

Prikaz (7)tiktok (27)Tvrtke i poslovanje (40)