Japan ne provodi istragu radi “milijuna preminulih zbog cjepiva”

faktograf - prije 3 mjeseca - link

Među korisnicima Facebooka hrvatskog govornog područja širi se informacija da Japan pokreće službenu istragu o milijunima smrti od cjepiva protiv Covida-19.

Početkom siječnja podijelila ju je stranica “Istinom protiv laži”, inače adresa s koje se učestalo šire dezinformacije (1, 2, 3).

U objavi se navodi kako je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Hiroshimi Masataka Nagao istaknuo da su tijela cijepljenih osoba na kojima je izvršio obdukciju bila “nenormalno topla”, s tjelesnom temperaturom od preko 100 stupnjeva F (37,7 C).

Kao izvor za te tvrdnje navodi se portal InfoWars koji navodi da je profesorov istraživački tim otkrio značajne promjene u genetskom sastavu imunološkog sustava cijepljenih pacijenata podvrgnutih autopsiji, što ih je dovelo do zaključka da cjepivo uzrokuje abnormalnosti imunološkog sustava koje potiču upalu u cijelom tijelu.

Osim toga, Facebook stranica “Istinom protiv laži” navodi i kako je jedan drugi profesor, Shigetoshi Sano s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kochiju, govorio o otkrivanju šiljastih proteina na mjestu kožnih lezija i drugih kožnih problema kod pacijenata koji su bili cijepljeni.

Inače, portal InfoWars učestalo objavljuje lažne vijesti, a pokrenuo ga je poznati američki teoretičar zavjera Alex Jones, najpoznatiji po tvrdnjama da se masakr u američkoj školi Sandy Hook zapravo nije dogodio i da su ubijena djeca “glumci za krizne situacije” (eng. crisis actors), a zbog čega je sud 2022. godine odlučio da Jones mora obiteljima ubijene djece isplatiti milijardu i pol dolara odštete (BBC).

Neutemeljena vijest

Pokušali smo pronaći informaciju o istrazi na službenim kanalima japanske vlade, ali nismo uspjeli.

Na stranicama japanskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike ne spominju se milijuni preminulih radi cjepiva, a ni iz ureda japanskog premijera nisu priopćili da se pokreće ikakva istraga (1, 2, 3, 4).

Screenshot vijesti koji je objavila stranica “Istinom protiv laži” otkriva kako je tekst napisao Sean Adl-Tabatabai, inače osnivač portala NewsPunch (ranijeg naziva YourNewsWire), također poznatog po širenju lažnih vijesti. Vijest o pokretanju istrage u Japanu objavljena je na tom portalu, a stranica Istinom protiv laži samo je objavila prijevod navedenog članka (arhiviranog ovdje).

Iako se u naslovu i podnaslovu navodi kako je Japan pokrenuo istragu, u tekstu portala NewsPunch se ta informacije nigdje ne spominje. Također, spomenute studije nigdje se ne povezuju s “milijunima preminulih” i bilo kakvom istragom.

Dapače, tekst donosi i citat profesora Nagaoa koji je radio na studiji i u kojem on navodi da samo na temelju podataka i okolnosti nije moguće zaključiti kako je cjepivo uzrok smrti, no kako je i nemoguće reći da cjepivo nije uzrok.

Novinari portala Lead Stories primjećuju da se na sveučilišnom profilu profesora Nagaoa ne nalazi nijedno objavljeno istraživanje u vezi s Covidom-19 ili cjepivima protiv te bolesti.

Isto tako, probali smo pronaći navodnu izjavu Shigetoshija Sana u kojoj govori otkrivanju šiljastih protina na mjestu kožnih problema, međutim, nismo uspjeli.

Preminuli

Nema dokaza da su cjepiva protiv Covida-19 u Japanu prouzrokovala milijune smrti.

Studija Ureda medicinskog istražitelja u Tokiju i Metropolitanske vlade Tokija iz studenog 2022. pokazala je da su štetni učinci povezani s cjepivom moguće uzrokovali 1690 smrti u Japanu između veljače 2021. i  travnja 2022.

Međutim, kako navode sami autori istraživanja, zbog nedovoljno informacija nije moguće u potpunosti procijeniti utjecaj cijepljenja na smrtni ishod, odnosno brojni slučajevi iz studije nisu pokazali jasan uzročno-posljedični odnos između cijepljenja i smrti.

Zaključno, budući da japanska vlada i dalje preporučuje cijepljenje protiv Covida-19 te da ne postoji službena obavijest o pokretanju istrage zbog navodnih milijun smrti od cjepiva, ocjenjujemo ovu vijest netočnom.

Post Japan ne provodi istragu radi “milijuna preminulih zbog cjepiva” je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

covid-19 (45)Dezinformacije o koronavirusu (41)istraga (6)Japan (15)Razotkriveno (125)