Izbore za “seoski parlament” nisu zaobišle sitne nepravilnosti. Nositelj liste Josipović stavljen u – krivi MO

novilist - prije 2 mjeseca - link

JUŠIĆI – Izbornu utrku za »seoski parlament« u Mjesnom odboru Jušići centar nažalost nisu zaobišle nepravilnosti. Apsurdna situacija dogodila se jučer u Jušićima gdje je nositelj liste u MO-u Jušići centar bio na biračkom popisu MO Vlahov Breg.

Naime, Adrian Josipović, nositelj nezavisne liste u MO-u Jušići centar već u ranim jutarnjim satima došao je glasati, a po ulasku u prostorije mjesnog odbora Jušići centar rečeno mu je kako se ne nalazi na popisu birača za MO Jušići centar, već onom u MO-u Vlahov Breg. O nastaloj situaciji obaviješteno je Izborno povjerenstvo, a nakon što je ustanovljeno da je došlo do greške zbog adrese prebivališta, odnosno kućnog broja, na teren je izašao matičar te su podaci ispravljeni. Nakon svega, Josipović je dobio priliku izaći na glasanje u mjesnom odboru u kojem živi i u kojoj je nositelj nezavisne liste. Nezavisna lista Adriana Josipovića, iako je tijekom samih izbora ispravljena ova greška, odlučila je Općini Matulji i izbornom povjerenstvu uputiti prijavu.

Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove Vijeća mjesnih odbora Općine Matulji ovu situaciju okarakteriziralo je kao »poteškoće u ostvarivanju biračkog prava«.

– Utvrđene su poteškoće u ostvarivanju biračkog prava određenog broja birača za koje je utvrđeno da se ne nalaze u zaključenom izvatku iz popisa birača za biračko mjesto kojemu pripadaju. Popisi birača za koje je temeljem Zakona o registru birača nadležan Upravni odjel za opću upravu i upravljanje imovinom PGŽ-e, temelje se na podacima registra prostornih jedinica. Biračima s područja Općine Matulji je objavom od 17. listopada 2022. godine omogućen pregled, dopuna i ispravak podataka upisanih u registar birača, a zahtjeve za ispravak su mogli podnijeti do zaključno 9. studenog 2022. godine. Na pojedinim iskaznicama evidentirani su podaci koji se u određenim slučajevima ne podudaraju s registrom prostornih jedinica, a time i popisom birača (što je primjerice bio slučaj kod nositelja liste za vijeće MO Jušići centar). U postupku kandidiranja i provedbe izbornih radnji Izborno povjerenstvo Općine Matulji identitet osoba utvrđivalo je isključivo uvidom u osobne iskaznice, te je na taj način utvrđen sastav kandidacijskih listi i njihova pripadnost određenom mjesnom odboru, sve temeljem Rješenja o određivanju biračkih mjesta od 7. studenog ove godine. Nakon što su na biralištu utvrđene opisane nepodudarnosti službenik ovlašten za vođenje registra birača otklonio je uočene nepravilnosti i time je biračima omogućeno da ostvare biračko pravo, stoji u obrazloženju Izbornog povjerenstva.

 

Objava Izbore za “seoski parlament” nisu zaobišle sitne nepravilnosti. Nositelj liste Josipović stavljen u – krivi MO pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (38)