“Ivi Robiću u spomen”: Najveći hitovi, fotografije, snimke i članci o slavnome glazbeniku

novilist - prije 2 mjeseca - link

Današnja stogodišnjica rođenja Ive Robića obilježena opatijskim koncertom pod naslovom “Ivi Robiću u spomen.” Koncert se održao u opatijskom Centru Gervais, a za vrijeme koncerta pozornicom su se redali izvođači koji štuju lik i djelo Ive Robića te oni koji su imali čast i zadovoljstvo surađivati s njime u godinama njegovih uspjeha.

Organizator i naslovni izvođač koncerta bio je David Danijel, pjevač koji je mnogo godina svoje glazbene karijere posvetio proučavanju rada Ive Robića. Skupljajući razne pojedinosti i organizirajući koncerte i glazbene projekte u čast tog Velikana iz Garešnice, Danijel njeguje vezu Ive Robića s Kvarnerom i Opatijom.

Foto galerija: Koncert povodom 100. godišnjice rođenja Ive Robića u Opatiji Foto: Sergej Drechsler

Današnji je koncert bio zamišljen kao presjek života Ive Robića u atmosferi njegovih najvećih hitova. Danijel je posjetiteljima koncerta “Ivi Robiću u spomen” ponudio poznate i nepoznate pojedinosti iz života slavnog vokalista.

-Bilo je teško prikazati značaj Ive Robića u okvirima večernjeg koncerta trajanja otprilike sat i pol vremena. Karijerom Ive Robića bavim se od 2006. godine. Nakon što sam napravio web stranicu posvećenu njemu, ostale glazbene i druge projekte koji govore o njemu, koncert na stogodišnjicu njegova rođenja je svojevrsni vrhunac. Ovo je, stoga, puno više od običnog koncerta.

Budući da su na koncertu prikazane nikad viđene fotografije Ive Robića, videozapisi i novinski članci, mene je koncert podsjetio na emisije Antona Martija iz sedamdesetih godina, rekao je organizator koncerta i glavni izvođač David Danijel.

Serenada Opatiji, Golubovi, Ti ni ne slutiš, Ta tvoja ruka mala i Morgen samo su neke od skladbi izvedenih na koncertu, a uz Davida Danijela večer su svojim scenskim izvedbama uveličali članovi stare garde domaće glazbene scene kao što su Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko i Miro Ungar. Glazbenu kulisu uljepšale su i koreografije Plesne škole Dansel by Elio Bašan, dok je voditeljica programa bila Jelena Vitasović.

Nije ovo bio jedini subotnji događaj u spomen na Ivu Robića. Ranije toga dana bila je održana panel rasprava “Ivo Robić – Jučer, danas, sutra.” David Danijel dodaje da su na panel diskusiji razgovarali o ostavštini Mister Morgena.
“Na koncertu su sudjelovali i moji dragi kolege i prijatelji koji su za karijere imali priliku doživjeti najveće uspjehe Ive Robića. Oni su bliži Robićevoj generaciji, a budući da suradnju njegujemo dugi niz godina, rado su se odazvali i činili mi podršku. Ranije danas je bila održana panel rasprava koja je govorila o životu Ive Robića i o tome što ga je za života okruživalo. Theo de Canziani govorio je o opatijskoj arhitekturi i mentalitetu za vrijeme dok je Robić boravio ondje. Na koncu, Robić je u Opatiji izgradio i kuću u kojoj je rado boravio. Panelu je prisustvovao i Mario Mihaljević koji je pričao o anegdotama iz života Ive Robića”, dodaje Danijel.

Objava “Ivi Robiću u spomen”: Najveći hitovi, fotografije, snimke i članci o slavnome glazbeniku pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (169)Kultura (359)Opatija (43)