Infobip Shift se širi na Miami! Okupit će developere iz SAD-a, Latinske Amerike – i Hrvatske

netokracija - prije 2 mjeseca - link

Developerska konferencija Infobip Shift nakon više od 10 godina provedenih u Hrvatskoj gdje je postala jedna od najposjećenijih developerskih konferencija u Europi, najavila je veliki korak. Zapravo, toliko veliki korak da će prijeći Atlantik i okupiti developere  sa svih strana svijeta u Miamiju.

Cijelu priču jačanja Infobipovog prisustva u Sjevernoj Americi i upoznavanja Shifta s lokalnom i regionalnom tehnološkom scenom otkrivaju nam Ivan Burazin, Chief Developer Experience Officer i Nikola Radišić, Global Events Team Lead.

SAD je donio nove izazove

Miami je bio odabran već prošle godine, objašnjava nam Nikola, a sam grad posjetili su nekoliko puta kako bi odredili prostor, razgovarali s kompanijama i dobavljačima koji će pomoći realizirati konferenciju, objašnjava nam Nikola. Kako već imaju postavljene standarde i znaju što žele vidjeti u Miamiju, tako je organizacija konferencije na drugom kontinentu sa 6 sati razlike imala svoje izazove:

Treba voditi računa o američkim zakonima i poslovnim praksama, koje su drugačije od hrvatskih, odnosno europskih. Upravo zato smo posebnu pažnju posvetili odabiru tvrtki koje nam rade produkciju, logistiku, catering i ostalo što je potrebno za jedan događaj. Morali smo biti sigurni da je riječ o pouzdanim partnerima kojima možemo vjerovati.

Iako je ovo Shiftov prvi veliki korak u SAD-u, prošle godine napravljeno je 17 malih koraka, točnije, 17 meetupa diljem SAD s dijela kojih su nastali i putopisi na Netokraciji.

Iako je riječ o puno manjim događajima od konferencija, meetupi su nas upoznali s nekim od najvažnijih izazova organizacije događaja u SAD-u i pokazali se kao vrijedno iskustvo za organizaciju konferencije u Miamiju.

Kada se usporede veličine Shifta u Zadru i Miamiju, troškovi organizacije su podjednaki. Naravno, na troškove utječe i rast cijena kao posljedica globalne inflacije, ali svejedno ostaju usredotočeni na kvalitetu.

“Potrebno je neko vrijeme kako bi se izgradilo povjerenje američke tehnološke zajednice…”

Prijave su već počele, a jača promocija događaja kreće idući tjedan:

Sveukupno, očekujemo oko petsto do tisuću sudionika, prvenstveno iz SAD-a, ali i iz Latinske Amerike te drugih dijelova svijeta, a vjerujemo da će ih privući bogat i raznovrstan program za različite developere.

Naravno, manja je brojka od one u Hrvatskoj, ali ciljano su išli na manji događaj budući da je riječ o prvom izdanju Shifta u Americi. Shift je u Europi već dobro etablirana konferencija koja sve više raste i privlači sudionike iz cijelog svijeta, ali SAD je mjesto veće konkurencije:

Potrebno je neko vrijeme kako bi se izgradilo povjerenje američke tehnološke zajednice u ono što mi nudimo, a mi se prvim izdanjem želimo pozicionirati kao konferencija koju se ne smije propustiti.

Shift timu velika je želja postaviti zdrave temelje za buduća izdanja konferencije u SAD-u zbog čega su se odlučili na događaj kojim će se Shift predstaviti američkoj zajednici kvalitetom, a ne veličinom.

Developerske konferencije ključne su u profesionalnom razvoju svakog developera

Važno je raditi developerske konferencije, objašnjava nam Ivan, jer prije svega one povezuju developere iz cijelog svijeta na kojem imaju priliku upoznati kolege, izmijeniti ideje i naučiti nova znanja, a medijima mogu pružiti kvalitetan developerski sadržaj. Industrija brzo napreduje i postaje sve više razgranata, a konferencije su izvrsna prilika za pratiti sve novosti i promjene:

Nije čudno što najveće svjetske tehnološke kompanije, a i one koje nisu u tehnološkom sektoru, šalju svoje developere na konferencije – to je zapravo oblik ulaganja u njihovo znanje.

Također, takva okupljanja prilika su i developerima za upoznavanje s novim kompanijama i istaknutim imenima iz industrije, što znači da developeri na konferenciji mogu pronaći novog poslodavca, klijenta ili poslovnog partnera. Pored sveg navedenog, mogu jednostavno upoznati neko novo rješenje koje će im omogućiti bržu i efikasniju radnu svakodnevicu:

Mladim ljudima koji su zainteresirani za developersku profesiju, a njih je sve više, konferencije su izvrsno mjesto za upoznavanje kolega te čak i pronalazak prvog posla.

Infobip, kao i većina svjetskih tehnoloških kompanija, ulaže sve veće napore u izgradnju odnosa s developerima i poboljšanje developerskog iskustva:

Shift konferencija važan je dio tih napora, jer omogućuje Infobipu, ne samo okupljanje, već i osnaživanje međunarodne developerske zajednice.

Američko izdanje predstavlja još je jedan korak naprijed u odnosima s developerima, a Infobip time dobiva još veću vidljivost na međunarodnoj sceni što je bila misao vodilja od samih početaka Shifta.

Znali smo kako imamo kvalitetnu konferenciju i brend koji se može prenijeti i van granica Hrvatske. Svakako vjerujemo da će Infobip Shift USA ostati godišnji developerski događaj.

Hoće li domaćin uvijek biti Miami, teško je reći, ali riječ je o gradu koji ima aktivnu i rastuću tech scenu te jednu atraktivnu energiju koja privlači ljude, tako da ga trenutno video kao dugoročnog domaćina.

Kako se razlikuju očekivanja Shifta u Zadru i Shifta u Miamiju?

Zadarski Shift već je prepoznat kao jedna od najkvalitetnijih konferencija u Europi, a samo posljednje izdanje privuklo je posjetitelje iz više od 50 zemalja, što dovoljno svjedoči globalnom karakteru događaja, ali i objašnjava zašto su očekivanja velika i za ovu godinu, ističe Ivan:

Pripremamo vrhunski program, govornike iz vrha svjetske developerske industrije i produkciju koja ne zaostaje za sličnim događajima u svijetu.

U SAD-u, naravno, očekivanja su drugačija. Riječ je o događaju koji se održava prvi puta i za početak se mora predstaviti zajednici u pravom svjetlu. Ivan vjeruje kako će konferencija u SAD-u potvrditi snagu Shift brenda i da ćemo uspjeti prenijeti energiju Zadra u Miamiju:

Upravo nas kvaliteta i jedna specifična energija – spoj edukacije, posla i zabave –  izdvajaju od sličnih događaja i očekujem kako će svi sudionici Shifta u Miamiju konferenciju napustiti ne samo s novim znanjima i kontaktima, već i izvrsnim dojmovima koji se brzo prenose u developerskim krugovima.

pročitaj cijeli članak

Intervju (46)Tvrtke i poslovanje (40)