‘IDEMO PREMA BRUTALNOM SUKOBU!’ Bivši ministar upozorava: Kina je spremna na konfrontaciju, jasno su rekli ‘mi vas se ne bojimo’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Bivši ministar vanjskih poslova Mirko Kovač komentirao je Europsku uniju u kontekstu rata u Ukrajini i odnose moći među svjetskim silama.

Kaže, EU je najveći pomagač Ukrajini na financijskom planu, čak više od Amerike.

“Dala je šest, sedam milijardi eura, to je više od trećine BDP-a Ukrajine za 2021. godinu, znači prije dvije godine. To je jako puno novaca i nastavit će pomagati. Ja kao uvjereni Europljanin volio bih da je EU emancipiranija i da ona više svoje interese javno artikulira. Ovako je ovo jedinstvo postignuto pod pritiskom SAD-a, a ne snažnom voljom samih Europljana”.

‘Postoji scenarij u kojem bi splasnula europska pomoć’

No, upozorava, postoji mogućnost da oslabi europska pomoć.

“Rat koji iscrpljuje Ukrajince i ruske snage i naravno da postoji mogućnost da oslabi europska pomoć i motivacija da se pomaže Ukrajini u onoj mjeri u kojoj se to radilo do sada. Novi predsjednik Češke koji je bio aktivan u NATO-u je jasno rekao da se boji toga da bi mogao splasnuti entuzijazam u Europi kada je riječ o pomaganju Ukrajini. Taj scenarij postoji. Rusi su se očito pripremili na dugotrajan rat. Rusi još imaju municije i rezervi za dvije godine ratovanja”, rekao je Kovač na N1.

Istaknuo je i da je ovdje riječ o ratu Rusije i Zapada te da je, nažalost, bio u pravu kada je govorio da sankcije neće spriječiti Rusiju da nastavi rat.

Podsjetio je, Rusija je preživjela sankcije prije devet godina, a u tom razdoblju uspjeli su postati samodostatni na poljoprivrednom planu, a sada idu na samodostatnost tehnologije.

‘Idemo prema sukobu Amerike i Kine’

“Vidimo suradnju koja se događa s Kinom. To nije za podcijeniti. Kinezi stvaraju novi blok koji oni predvode. Ova invazija Rusije na Ukrajinu je i rat Rusije protiv Zapada ili Zapada protiv Rusije, ovisno o perspektivi. To je sve u funkciji pravog sukoba prema kojem mi idemo, a to je brutalan sukob između Amerike i Kine”, kaže Kovač koji ističe da postoji i međuovisnost Kine i Amerike.

Objašnjava, Kinezi su ovisni o trgovačkim putevima koje kontroliraju Amerikanci, dok SAD ovisi o mineralima koje imamo samo u Kini.

“Jasno je da obje zemlje jačaju svoju obrambenu ili napadačku sposobnost i da se razrađuju scenariji i u Kini i SAD-u o nekom mogućem skobu koji bi se ticao mogućnosti invazije Kine na Tajvan. To je vrlo ozbiljna stvar o kojoj su Kini počeli govoriti javno. Ovaj dolazak kineskog predsjednika u Moskvu govori vrlo jasno da je Kina spremna na konfrontaciju, da se ne boji SAD-a. Kina je poslala i balone u SAD. Poruka toga je – mi se vas ne bojimo”.

“Danas imamo tri velesile – SAD, Kina i Rusija. To se vidi i to znamo. Međutim, samo je jedna sila zaista ravnopravna u nekoj mjeri s Amerikancima, a to je Kina. Kinezi su jedina prava ugroza Amerikancima. Vidimo po onome što Rusija uspijeva učiniti u Ukrajini – ne uspijeva osvojiti puno teritorija. Naravno, Rusija ratuje protiv Zapada, ali nema te sposobnosti da ugrozi SAD”, zaključuje Kovač.

Kad je riječ o nalogu Međunarodnog kaznenog suda za uhićenje Putina, Kovač kaže: “Nitko ne vjeruje da bi se moglo uhititi Putina. To je jedna mjera kojoj je cilj stvoriti dojam o kriminalnim činovima ruskog režima pod zapovjedništvom Putina”.

Podsjeća, tri veselile ne priznaju taj međunarodni sud i zaključuje da, kada bi Putin došao u SAD ili Kinu, ne bi bio uhićen.

 

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2639)Vijesti (12634)