Hrvatska ima 14% više birača upisanih u biračke popise nego punoljetnih stanovnika

narod - prije 2 mjeseca - link

biračkebiračke

Sve hrvatske županije imaju više birača upisanih u biračke popise od broja punoljetnih stanovnika. Razlika je gotovo 14 posto na razini cijele zemlje, objavio je u Jutarnji list, a prenosi N1.

Usporedbe radi, u popisima birača za lokalne izbore u svibnju 2021. bilo je gotovo 450.000 ljudi više nego stanovnika starijih od 18 godina, prema rezultatima popisa stanovništva provedenog u kolovozu 2021.

Gledano po županijama, dvije istočne županije — Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska — kao i Zadarska u Dalmaciji imale su više birača u popisima od ukupnog broja stanovnika.

Gledano po gradovima, Makarska ima 38,6 posto više birača upisanih u biračke popise nego punoljetnih stanovnika popisanih u posljednjem popisu stanovništva. U Vukovaru je to 18,8%, a u Rijeci 13,2%. U Splitu je ta je razlika 11,5%, a u Osijeku 10,6%.

Najmanja razlika između podataka u biračkim popisima i rezultata popisa stanovništva 2021. zabilježena je na sjeveru Hrvatske.

Popis i registar birača

Podsjetimo, posljednjih se godina sve više problematizira činjenica da Hrvatska ima više različitih popisa birača što je suprotno europskoj parlamentarnoj praksi te također izbore podliježe manipulacijama. Tako je dr. sc. Stjepan Šterc od 2016. godine upozoravao da je u Hrvatskoj 400 tisuća fiktivnih birača te da je u registru 3,8 milijuna birača, a može ih biti najviše 3,3 milijuna.

Dr. sc. Dražen Živić 2014. istaknuo je da je rješenje za manipulacije revizija popisa osoba koje imaju registrirano prebivalište u Hrvatskoj, kako bi se vidjelo koliko ih stvarno živi u RH, a koliko ih je fiktivno prijavljeno. Naime, u Republici Hrvatskoj postoje registar birača i popis birača, a uz njih i evidencija prebivališta koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Također, popisi su različiti za lokalne i parlamentarne izbore zato što prvi ne sadrži hrvatsko iseljeništvu s pravom glasa.

>Kako postojanje više različitih popisa birača utječe na demokratske procese u Hrvatskoj?

Ministarstvo pravosuđa i uprave registar birača difinira kao zbirku osobnih podataka o svim biračima hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te državljanima drugih država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj. Oni koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj se upisuju u poseban popis aktivno registriranih birača. Popisa birača je definiran kao dio registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja registra ovisno o vrsti izbora koji se održavaju.

Kako to komentira Plenković?

U Zagrebu se u ponedjeljak održala sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Izjavu nakon sjednice dao je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

Na tvrdnju novinara da je u pojedinim izbornim jedinicama i 20 posto više birača, a u gradovima i 30 pa i više posto birača nego što je odraslih osoba s pravom glasa, Plenković je odgovorio da će i ta tema doći na dnevni red i da se popis popis birača redovito ažurira.

Objava Hrvatska ima 14% više birača upisanih u biračke popise nego punoljetnih stanovnika pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2425)Izdvojen članak (228)