Hrvati pohrlili preko granice, ušteda je ogromna: ‘Neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerojatnih 90 posto’

riportal - prije 3 mjeseca - link

Mislio je da će proći upola jeftinije, a na kraju ga je koštalo mnogo skuplje

Slučaj je to jednog vozača – koji je servisirao svoj automobil preko granice. Istina, jeftinije je, ali radove treba prijaviti carini – u suprotnom prijeti vam kazna od 500 eura.

Trebinje – omiljena dubrovačka automehaničarska destinacija. Gradić smješten na samom jugu Hercegovine udaljen tek pola sata vožnje od starih dubrovačkih zidina.

I dok hrana ovdje nije nešto jeftinija u odnosu na Hrvatsku, popravak automobila je – i to skoro u-pola!

“Razlike su, pogotovo na uslugama, tipa zamjena je kod nas dosta jeftinija”, govori Vaso Tarana, vlasnik automehaničarske radionice u Trebinju.

On je svoj obrt otvorio još 1997., a klijenti mu dolaze čak i s Pelješca. Ušteda za hrvatske mušterije je ogromna jer neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerojatnih 90 posto!

“Pogotovo tko ima više auta na godišnjoj razini izađe velika suma novca”, kaže.

No, u hrvatskoj carini su prilično jasni! Popravci automobila preko granice moraju se prijaviti carinskom deklaracijom i ta uredba nije od jučer. Ukoliko to ne učinite, očekujte kaznu.

“Carini se treba prijaviti unos sve robe iznad 300 eura pa i ti auto-dijelovi dijele sudbinu sve ostale robe koju putnik sa sobom nosi i kao takvu su dužni ju prijaviti carinskom službeniku”, ističe Jure Ursić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići.

Samo prošle godine u Hrvatsku je cestovnim putem ušlo i izašlo oko 51 milijun putnika, izdano je vise od 10 000 carinskih prekršaja u putničkom prometu a naplaćeno je i preko 16 milijuna eura kazni!

Ova vijest u Dubrovniku je dočekana na nož! Jer možda imaju višak apartmana, ali na jugu i dalje gledaju kako uštediti.

Sudeći po broju dubrovačkih tablica koje smo zatekli u trebinjskim automehaničarskim radionicama, ovih dana prema Lijepoj našoj sprema se pravi val krijumčara auto-dijelova koji možda još ni ne znaju da su preko noći postali tzv. šverceri, izvještava Marija Pajić Bačić za RTL Danas.hr.

The post Hrvati pohrlili preko granice, ušteda je ogromna: ‘Neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerojatnih 90 posto’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

automobil (23)BiH (220)cijene (36)Dubrovnik (9)granica (4)Hrvatska i svijet (158)Servis (67)