HLADAN TUŠ! VUČIĆ TRAŽIO PORFIRIJEV SAVJET: ‘Sve je protiv nas, što da radimo?’ Porfirije: ‘Pomirimo se s Bogom’

dnevno - prije 3 mjeseca - link

Patrijarh Porfirije i brojni episkopi Srpske pravoslavne odazvali su se na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako bi zajedno sudjelovali na redovnom Arhijerejskom saboru SPC, objavljeno je na Vučićevoj službenoj stranici.

Srbijanski predsjednik tom je prilikom održao prilično dramatičan govor o situaciji koja mu se za Srbiju čini gotovo – bezizlazna, pa je sastanak započeo konstatacijom kako je ovaj razgovor bitan jer se od SPC-a može dosta toga naučiti, ali dobiti novu nadu i energiju”:

Tražio savjet od Crkve

“Srbija je u puno težoj situaciji nego što to izvana izgleda. Ne krijem ni od naroda, a niti od vas, da su se nad našom zemljom nadvili gradonosni oblaci. Teško da će biti dovoljno struje, plina, nafte… Mi vršimo sve pripreme da učinimo sve što je moguće, a osim toga nalazimo se i u specifičnoj situaciji oko KiM”, iskreno je progovorio o problemima Aleksandar Vučić.

Situaciju sa Kosovom i Metohijom Vučić je nazvao “dodatnom mukom”:

Foto: Predsjednik Srbije

“Otkada je ruski predsjednik rekao na čemu temelji svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tada sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano riješi KiM čvor i to samo kako bi Putinu izbili iz ruke argument. Osim toga, jedini nismo Rusiji uveli sankcije, i to nam radi ogromne muke. Bojim se da će naši problemi biti sve veći i veći jer Zapad samo o tome priča. Znao sam da neće biti lako, ali o ovome u životu nisam sanjao. Pod ogromnim smo pritiskom i potrebno nam je da čujemo i vaše stavove”.

Porfirije savjetuje isključivo molitvu

No, pomirljivi odgovor koji mu je ponudio poglavar SPC-a, predsjednik Srbije nikako nije očekivao. Patrijarh Porfirije, naime, Srbiji predlaže isključivo molitvu i okretanje Bogu:

“Najbolji mogući put je da se sa bogom mirimo. Zato se mi kao Sabor i crkva trudimo da se kroz riječi molitve obraćamo bogu. Čovjek ne može sam uspostaviti mir. Sukoba je bilo bezbroj, mir je dolazio u neočekivanim situacijama i molimo se da mir dođe za sve ljude, u ovom trenutku na prostoru Ukrajine”, kazao je Porfirije i dodao:

“Molimo se da mir što prije dođe na prostor Ukrajine i da jezik oružja zamijeni razgovor i dijalog. Molimo da se da taj jezik koliko je moguće bude jezik ljubavi”, ustrajao je Porfirije na kršćanskom rješenju.

Na kraju svoga izlaganja, Vučića je pohvalio “za odgovornost u ovoj situaciji, nepristranost i iskazane emocije”, te mu se zahvalio na svemu što čini za srpski narod.

 

 

Objava HLADAN TUŠ! VUČIĆ TRAŽIO PORFIRIJEV SAVJET: ‘Sve je protiv nas, što da radimo?’ Porfirije: ‘Pomirimo se s Bogom’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Regija (695)