Guardian: Putin je spreman sukob eskalirati do ruba nuklearnog rata, radije nego priznati poraz

narod - prije 3 mjeseca - link

PutinPutin

Eskalacijska prijetnja ruskog čelnika Vladimira Putina aneksijom dijelova Ukrajine, u pokušaju zaustavljanja ukrajinske protuofenzive, puna je rizika.

Vladimir Putin je u Ukrajini sam sebe stjerao u kut. Istini za volju, ruski čelnik spreman je eskalirati, možda do ruba nuklearnog rata, radije nego priznati poraz, piše The Guardian.

Izgubit će teritorije koje drži od 2014.?

Sedam mjeseci nakon što je Putin pokrenuo svoju invaziju, ruske trupe su odbačene, a ukrajinske snage napreduju u Lugansku i stišću njegove trupe i linije opskrbe u Hersonu.

Nije nemoguće da bi Rusija mogla izgubiti teritorije koje drži od 2014. ako Putinove snage ne bi mogle zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu.

> Putin i Šojgu će se obratiti Rusima: Očekuje se pokretanje pune invazije na Ukrajinu?
> Dijanović: Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu – Povijesni, geopolitički i sigurnosni aspekti

Suočen s poniženjem, Putin je izdao novu prijetnju: održavanje “referenduma” u regijama Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, što bi moglo dovesti do njihovog pripojenja Rusiji početkom sljedećeg tjedna.

“Iz specijalne vojne operacije u obrambeni rat”

U umu ruskog formalističkog vođe, to bi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini pretvorilo u obrambeni rat u Rusiji, otvarajući mogućnost pune mobilizacije, objave rata, pa čak i nuklearnog udara.

Margarita Simonyan, glavna urednica državnog emitera RT i glasna lobistica za rat, rekla je: “Sudeći prema onome što se događa i što će se dogoditi, ovaj tjedan označava ili prag naše neposredne pobjede ili prag nuklearnog rata. Ne vidim nikakvu treću opciju.”

Nema sumnje da je ruski plan – održavanje lažnih referenduma za pripajanje ukrajinskih teritorija i prijetnja masovnom vojnom eskalacijom – samo ucjena.

Ukrajinci su to brzo prepoznali kao pokušaj zaustavljanja protuofenzive. “Ukrajina ima svako pravo osloboditi svoje teritorije i nastavit će ih oslobađati što god Rusija imala za reći”, rekao je Dmytro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Strategija Kremlja

Ali od veljače je postalo jasno da malo tko zapravo razumije dubinu manije Kremlja oko Ukrajine ili Putinove spremnosti da protrati živote i dobrobit Rusa, kao i vlastitu ostavštinu, kako bi izvršio svoju volju nad svojim susjedom.

Strategija Kremlja je prepuna rizika. Nove aneksije mogle bi dodatno potkopati rusku kontrolu nad teritorijima kao što je Krim.

Dakle, je li najnovija prijetnja ultimatum koji treba spasiti Rusiju od poraza? Ili je Rusija spremna ići do kraja?

I jedno i drugo je možda istina.

Aleksander Baunov, ruski politički analitičar, napisao je: “Akcije Moskve, dakle, poduzimaju se ili da što prije okončaju rat ili, ako to ne uspije, da krivnju za to svale na druge ljude i pretvore u očima javnosti rusku invaziju na susjednu zemlju u obrambeni rat.

“Moskva se nada da će ta razlika učiniti sukob legitimnijim u očima običnih Rusa, ostavljajući Kremlju slobodu donošenja odluka i poduzimanja mjera koje smatra potrebnima.”

Putina se ponekad naziva stručnjakom za strategiju “od eskalacije do deeskalacije” – izbjegavanje sukoba prijetnjom masovne odmazde.

No čini se da Putin u ovom slučaju ne želi deeskalirati, te da Rusija želi uzeti sve.

Objava Guardian: Putin je spreman sukob eskalirati do ruba nuklearnog rata, radije nego priznati poraz pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (57)rat u Ukrajini (351)Svijet (1443)vladimir putin (157)