GRMI I ZVONI NA KOSOVU: Detonacije na Sjeveru, Srbi brane ulazak u zgrade Općine! ‘Najbrutalnija demonstracija sile i nove tenzije’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

U Zubinom Potoku na sjevernom dijelu Kosova su se u utorak čule sirene za uzbunu.

RTS je objavio da se u centru okupilo nekoliko stotina Srba koji su protestirali zbog namjere članova Općinske izborne komisije da u pratnji policije uđu u zgradu općine.

Sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i istaknuo da je premijer Kosova Albin Kurti na sjever Kosova poslao policiju s dugim cijevima “kako bi nasilno pokušao pripremiti teren za održavanje svojih nelegalnih izbora”

Pokušaj ulaska spriječen

Prema riječima Petkovića, policija je navodno koristila i šok bombe, što su mu, dodaje, potvrdili okupljeni građani. On je kazao da su se sirene za uzbunu utišale onda kada su predstavnici izborne komisije i policija, napustili zgradu općine.

Vrata sjedišta općinske izborne komisije su pod lokotom, polomljena su stakla na nekim od prozora, a u blizini mjesta kancelarija komisije je nekoliko stotina Srba. Sirene su prestale, i trenutno je mirno.

Sirene su se oglasile kada se pojavila policija u nekoliko džipova i članovi izborne komisije. Nakon okupljanja Srba oni su napustili Sjevernu Mitrovicu.

Petković je ranije priopćio da današnja akcija predstavlja “najbrutalniju demonstraciju sile i izazivanje novih tenzija i provokacija od strane Prištine”, koju optužuje da nasiljem i jednostranim mjerama pokušava provesti „svoje nelegalne, protupravne i jednostrane mjere i izazvati novu destabilizaciju prilika na terenu”.

Dodao je i da je kosovski premijer Albin Kurti režirao i tempirao da se ovo dogodi dok se u Tirani održava samit EU-Zapadni Balkan.

Podsjećamo, na tom samitu je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

Objava GRMI I ZVONI NA KOSOVU: Detonacije na Sjeveru, Srbi brane ulazak u zgrade Općine! ‘Najbrutalnija demonstracija sile i nove tenzije’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (1483)Vijesti (12415)