Granice i kuna otišli u povijest, stigla šefica EK, dočekao je Plenković: ‘Andrej, ovo je nevjerojatno postignuće za Hrvatsku’

riportal - prije 3 mjeseca - link

Von der Leyen i Plenković idu u Banske dvore gdje će biti održan njihov sastanak

Granice i hrvatska kuna otišli u povijest. Povod je to zbog kojeg je u nedjelju u Hrvatsku stigla predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen. Šefica EK stigla na Breganu, a dočekao ju je hrvatski premijer Andrej Plenković. Također, došla je i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

“Sezona je novih početaka. I nema mjesta u Europi gdje je to više istinito nego ovdje u Hrvatskoj. Danas se zemlja pridružuje schengenskom području i eurozoni. Dva golema postignuća. Drago mi je što sam ovdje, na ovaj dan radosti i ponosa za Hrvatsku”, poručile je šefica EK putem Twittera po dolasku.

“Ako postoje trenuci koje možemo nazvati povijesnima, onda je to zasigurno današnji dan. 1. siječnja 2023. je dan kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državničke i političke ciljeve integracije i u schengenski prostor i europodručje. Prva smo zemlja koja je to učinila na isti dan. U proteklih 6 godina koliko imamo povjerenje hrvatskih građana proteklo u ispunjavanju brojnih reformi kako bismo bili spremni za Schengen i europodručje. Bilo je to zahtjevno vrijeme bitnih i ponekad teških vanjskopolitičkih razgovora. Puno se toga dogodilo i iza scene, ali smo ostvarili naše ciljeve”, rekao je Plenković nakon sastanka.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Želim zahvaliti ministrima unutarnjih i vanjskih poslova, ministru financija i svima koji su dali doprinos da smo došli do trenutka kada smo u najdubljoj integraciji u kojoj Hrvatska može biti. Za zemlju koja prije 31 godinu nije bila međunarodno priznata. Od oslobađanja privremeno okupiranih hrvatskih teritorija, pri čemu zahvaljujem braniteljima jer bez njih ničega ovoga ne bi bilo, do postupnog građenja institucija do ulaska u EU i sada ova dva nova iskoraka gdje smo među 15 zemalja mi uistinu završavamo taj proces koji je Tuđman definirao u govoru 30. svibnja 1990. kada je u svojih 10 točaka postavio kao jednu u načelnom smislu ulazak u Hrvatske u Europu”, dodao je pa istaknuo i otvaranje Pelješkog mosta.

“Ovo je godina u kojoj smo uspjeli izdržati sve pritiske koji su posljedica što pandemije što velike globalne krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu. Želim posebno zahvaliti hrvatskoj policiji na velikom trudu u čuvanju hrvatske granice. Drago mi je da je Hrvatska u mogućnosti svoje kapacitete preorijentirati na vanjske schengenske granice sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali bez gradnje žica i barijere. Osobito smo sretni što je BiH postala država kandidat za članstvo. Ne želimo da nas dijeli barijera i žica” kazao je je i dodao da je ponosan na ostvarene ciljeve.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ursulina poruka

“Najljepša hvala. Želim čestitati svima Novu godinu i oduševljena sam što sam danas s vama. Ovo je dan za slavlje. Taman vrijeme novih početaka. Prvi siječnja i vjerujem da nema drugog mjesta u Europi gdje bi se bolje mogao obilježiti novi početak i novo poglavlje nego na granici Hrvatske i Slovenije. Hrvatska je najmlađa članica EU koja je dva cilja postigla u isti dan. Ovo je dan za pamćenje i povijesti, dan radosti i ponosa za hrvatski narod i svjedoči o vašem putu nevjerojatnom, vašoj odličnosti i to je slavlje ne samo za Hrvate nego i za sve građane Europe jer prolazimo slobodno i bez kontrola”, izjavila je von der Leyen.

“Ljudi će putovati slobodno, neće biti ometanja niti za poslovanje i sve će se odvijati glatko i bez zastoja za ljude koji putuju preko granice, koji imaju obitelj s jedne i druge strane, koji posluju i zajednice će se još više zbližiti. Nazočnost slovenske predsjednice govori o značaju i za sve susjede. I dalje ćemo blisko surađivati na zaštiti Schengena jer ne možemo to uzimati kao nešto što je zajamčeno jer još uvijek ima izazova. Schengen znači predanost i međusobno povjerenje. Oslanjamo se jedni na druge i znamo da vam možemo vjerovati i na vas se oslanjati. Prolazak preko granica bez kontrole važno je dostignuće. Još je jedno veliko postignuće, a to je korištenje iste valute. Hrvati će se uvijek sjećati prvog dana i prvog puta kad su plaćali eurom. Prvog puta kada je eurokovanica skovana vašim grbom. Tu je spoj nacionalnog identiteta i europskog puta. Pridružujete se zajednici od 347 milijuna Europljana koji svakodnevno koriste euro. Euro nas čini snažnijima i omogućuje lakša ulaganja i poslovanje preko granica. Daje život našem gospodarstvu i otvara radna mjesta”, dodala je.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Doista Andrej, ovo je nevjerojatno postignuće za Hrvatsku”, kazala je.

“Ovo je prvi posjet kao predsjednice Slovenije, ovo je poklon Europi i željela bih čestitati svim državljanima republike Hrvatske što su ušli u Schengen i što počinju koristiti euro. Najiskrenije čestitam Vladi RH koja je prošla ogroman i naporan put. Gospodine Plenkoviću, najsrdačnije vam čestitam. Vaši državljani mogu biti ponosni na put koji je prošla vaša zemlja. Čestitam i von der Leyen jer ste bdjeli nad ovim procesom. Vjerujem u udruženu Europu. Iako se ponekad ne slažemo, ali integracija je jedini put za države Zapadnog Balkana. Današnji događaj je jedna velika poruka, Europa je naš dom, uvjerena sam da će još dugo to biti. Obvezni smo čuvati taj dom i učiniti ga ugodnim kako bi mogli biti kao ravnopravni članovi”, Pirc Musar.

Nakon zajedničkog sastanaka Von der Leyen i Plenković idu u Banske dvore gdje će biti održan njihov sastanak.

“Pozdravljam ovaj povijesni trenutak kada su Hrvatska i Slovenija ponovno bez granica i zaista se iskreno tome radujem. Uvjerena sam da to mnogo znači”, dodala je slovenska predsjednica.

A oko 14:30 trebali bi stići pješice do Trga bana Jelačića i ondje popiti kavu, piše Net.hr.

The post Granice i kuna otišli u povijest, stigla šefica EK, dočekao je Plenković: ‘Andrej, ovo je nevjerojatno postignuće za Hrvatsku’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (129)bregana (4)Europska Komisija (8)granica (11)Hrvatska i svijet (242)kuna (19)Ursula von der Leyen (13)