Grand Prix History Film Festivala dobile “Iskre u vremenu” Jurija Grudena

novilist - prije 3 mjeseca - link

Dodjelom nagrada za najbolje filmove službeno je završeno 6. izdanje History Film Festivala, a Grand Prix nagradu je dobio film “Sparks in Time” Jurija Grudena koji je dobio i nagradu za najboljeg redatelja.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Branko Schmidt, Sandra Rančić i prošlogodišnja pobjednica Beate Thalberg glavnu je nagradu odlučio dati filmu “Iskre u vremenu” jer se radi se o jedinstvenoj i nepoznatoj priči koja je puna humora i svjesnosti o složenosti života.

– Nepoznata važna priča o sanjarima koji su usred ničega izgradili jednu od najtraženijih tvrtki u svijetu. Priča je ispričana s izvrsnim humorom, snažnim pristupom protagonistima i izvrsnom grafičkom animacijom.

Pun ljubavi, humora i svjesnosti o složenosti života

Idete li privatnim avionom na filmski festival u Cannesu, ali si ne možete priuštiti taksi do hotela, morate imati zanimljivo iskustvo. Filmaši ovu priču otkrivaju na nesvakidašnje šarmantan način.

– Ova se priča mogla ispričati na mnogo načina. Kako ju je Jurij Gruden ispričao, pokazuje mnogo o njemu samom: pun ljubavi, humora i svjesnosti o složenosti života.

Gledajući ovaj film, ne možete se osloboditi osjećaja da su se jako zabavljali u montaži. Ali ovaj film je politički alat i priča drugu priču iz poglavlja “Možda nije bila dobra ideja izbrisati sve u Istočnoj Europi”, nakon revolucije prije 30 godina.

Za Jurijev sljedeći film žiri ne bi imao ništa protiv da u njemu ima više žena, stoji u priopćenju žirija.

Nagradu za najbolji TV dokumentarac dobio je film “Bezimena žena: Priča o Jeanne i Baudelaireu”/ The Nameless Woman: The Story of Jeanne and Baudelaire” redateljice Régine Abadie.

Nagradu za najbolji nezavisni dokumentarac dobio je film “Bosanski brodvej”/ “Bosnian Broadway” redateljice Jasmine Beširević.

“Veće od traume” ima najbolji scenarij

Hrvatski dokumentarni film “Veće od traume” koji niže uspjehe dobio je na ovogodišnjem HFF-u nagradu za najbolji scenarij.

Nagradu za najbolju kameru dobio je film “Sleeping In Ruins”/ “Spavati u ruševinama” Hardi Qadir i Haider Omar, film “1970” Tomasza Wolskog dobio je nagradu za najbolju montažu, film “Odmetnuti reporteri”/”Rogue Reporters” Salla Luhtala dobio je nagradu za najbolju glazbu.

Nagradu “Bernardin Modrić” za najbolju produkciju dobio je film “Ljeto s Picassom i Man Rayem”/”On The French Rivera With Man Ray and Picasso”.

Posebno priznanje dobili su filmovi “Cirijakova zakletva”/ “The Oath of Cyriac” Oliviera Bourgeoisa i “10 dana u svibnju”/ “10 Days In May” HyoungSuk Kim.

Nagrada publike za “The Oath of Cyriac”

Žiri u sastavu Viven Karlović, Katarina Obrovac Ivašić, Renato Garbajs, Marin Lovrović i Ronald Puharić odlučio je, na temelju nekoliko kriterija – povijesni kontekst, nezavisnost produkcije, emotivni aspekt filma – nagradu publike dodijeliti filmu “Cirijakova zakletva”/ “The Oath of Cyriac” Oliviera Bourgeoisa u kojem su “rat i ratna zbivanja samo kulise o jednoj toploj ljudskoj priči”.

Osim dodjele nagrade i projekcije filmova, posljednjeg se dana festivala održao se razgovor i s autorima, a na samome kraju prikazao se pobjednički film.

 

Objava Grand Prix History Film Festivala dobile “Iskre u vremenu” Jurija Grudena pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (81)Scena (52)