Gradonačelnik Rijeke održao prijem za delegaciju iz mongolske pokrajine Darkhan-Uul

riportal - prije 3 mjeseca - link

Delegacija iz mongolske pokrajine Darkhan-Uul je u trodnevnom studijskom posjetu Rijeci u sklopu projekta Friendship Mreže udruženja lokalnih vlasti JI Europe – NALAS. 

Riječki gradonačelnik Marko Filipović, ujedno i potpredsjednik NALAS-a, zajedno je sa svojim suradnicima bio domaćin prijema za guvernera pokrajine Darhan-Uul Azjargala Boldbaatara, Tulgaa Togtokhsaikhana guvernera grada Darkham soun u pokrajini Darkham-Uul te gradonačelnika Grada Leskovca Gorana Cvetanovića, predsjednika NALASA – Mreže udruženja lokalnih vlasti JI Europe pod čijim se okriljem i odvija projekt Friendship.

Cilj projekta Friendship je kroz razmjenu znanja i najboljih praksi dostupnih u EU definirati mogućnosti za razvoj suradnje mongolske pokrajine Darkhan-Uul i EU.

Gradonačelnik Filipović je u predstavljanju Rijeke gostima istaknuo kako vizija razvoja grada podrazumijeva Rijeku kao pametan, otvoren i otporan grad.

Podsjetio je je na čitav niz iznimno važnih projekata koji se trenutno provode u Rijeci poput projekata izgradnje prometne i željezničke infrastrukture koji se realiziraju u suradnji s Vladom RH, zatim projekta Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka te projekta obnove toplinarstva u Rijeci kojem je cilj povećanja energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom. 

„Rijeka bi uskoro trebala i dobiti novu marinu koja će zasigurno potaknuti i nautički turizam. U suradnji s privatnim investitorom realizirat će se projekt Zapadna Žabica, a izuzetno sam ponosan što su brojne renomirane firme, poput primjerice Lurssen Grupe i Ericsson Nikola Tesla, odlučile otvoriti svoje urede upravo u Rijeci što znači da se stvara pozitivna klima za razvoj poduzetništva“, rekao je gradonačelnik. Spomenuo je i infrastrukturu napravljenu u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture. „Stari industrijski objekti postali su mjesta kulture, investicija u Art kvart Benčić najveća je investicija u kulturnu infrastrukturu od samostalnosti Hrvatske, a titula EPK povećala je prepoznatljivost Rijeke u Europi“, istaknuo je Filipović i objasnio kako svi ovi, ali i brojni drugi projekti mijenjaju vizuru Rijeke.

Guverner pokrajine Darhan-Uul Azjargala Boldbaatar zahvalio se na gostoprimstvu i istaknuo kako je ovaj projekt svojevrstan most prijateljstva između Europe i pokrajine Darhan-Uul.

„Drago mi je što imamo prilike razmjenjivati iskustva dobre prakse na raznim područjima. Posebno nam je zanimljivo saznati na koji način stvarate uvjete za uspješan razvoj poduzetništva, pogotovo po pitanju startup poduzetništva na lokalnoj razini i na koji način osnažujete i podupirete njihovo poslovanje. Radujem se što ćemo u narednih nekoliko dana moći više razgovarati o toj temi“, rekao je Azjagrala Boldbaatar.

Zadovoljstvo prisustvovanjem drugom studijskom posjetu u sklopu projekta Friendship istaknuli su i predsjednik NALAS-a Goran Cvetanović i guverner grada Darkham soun Tulgaa Togtokhsaikhan.

Tijekom boravka u Rijeci sudionici projekta posjetit će RiHub gdje će im biti prezentiran Startup inkubator Rijeka te će se susresti s korisnicima i mentorima Startup inkubatora, a obići će i Bazene Kantrida. Također, za njih će biti održana i prezentacija projekata Rijeka Gateway i  Zapadna Žabica, te prezentacija izgradnje novog pročišćivaća otpadnih voda koji će se izgraditi u sklopu projekta Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

Kroz projekt Friendship planira se uspostavljanje međuregionalne platforme koja bi funkcionirala kroz razmjenu i prijenos znanja i najboljih praksi iz gradova i regija EU-a u pokrajinu Darkhan-Uul. Također, kroz projekt se, među ostalim, želi i ojačati pametna e-uprava uz sudjelovanje građana, poduprijeti razvoj malih i srednjih poduzeća te podržati zeleni razvoj.

NALAS okuplja 14 udruga koje predstavljaju oko 9000 lokalnih vlasti, koje izravno bira više od 80 milijuna građana jugoistočne Europe. Mreža promiče proces decentralizacije u suradnji sa središnjim vladama i međunarodnim organizacijama, smatrajući lokalnu samoupravu ključnom u procesima tranzicije i europskih integracija cijele jugoistočne Europe.

Pokreće i provodi regionalne inicijative za svoje članove i pomaže udrugama da postanu održivi predstavnici lokalnih vlasti u odnosu na središnju vlast. Cilj Mreže je pružanje usluga lokalnim samoupravama za dobrobit građana u regiji i želi se razviti kao centar znanja za razvoj lokalne samouprave u jugoistočnoj Europi, prepoznat među svim relevantnim dionicima.

U skladu sa svojim akcijskim planom, organizira radne skupine za specifične teme važne za lokalnu samoupravu, a fokus djelovanja je na lokalne financije, urbano planiranje, gospodarenje otpadom, institucionalni razvoj i energetsku učinkovitost.

The post Gradonačelnik Rijeke održao prijem za delegaciju iz mongolske pokrajine Darkhan-Uul appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

gradonačelnik (11)Marko Filipović (6)RIJEKA I PGŽ (248)