‘GLASAJTE ZA KOMUNISTE AKO ŽELITE NAŠTETITI VLADAJUĆIMA!’ Neočekivana poruka biračima uoči samih izbora stiže iz tabora zatvorenog disidenta

dnevno - prije 2 tjedna - link

“Glasajte za komuniste, ako želite naštetiti vladajućoj stranci”, poruka je biračima u Rusiji.

Ona dolazi od strane saveznika zatvorenog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina. Riječ je naravno o zatvorenom  Alekseju Navaljnom.

Njegovi su saveznici tako pozvali Ruse da u srijedu glasaju za Komunističku partiju na parlamentarnim izborima ovog tjedna. Radi se 0 kampanji taktičkoga glasanja koja bi trebala naštetiti vladajućoj stranci Jedinstvenoj Rusiji.

“Pametno glasanje”

Navaljnijeva kampanja “pametnog glasanja” osmišljena je kako bi konsolidirala glasove onih koji se protive Jedinstvenoj Rusiji, koja trenutno ima tri četvrtine mjesta u Donjem domu parlamenta i dominira ruskim političkim životom.

Ta je inicijativa jedna od rijetkih preostalih poluga za Navaljnog, koji služi dvije i pol godine zatvora zbog navodnih kršenja uvjetnog otpusta, za koje kaže da su izmišljeni. Njegov pokret označen je kao “ekstremistički” uoči izbora 17. i 19. rujna, a zakon koji je Putin potpisao u lipnju zabranio je članovima takvih skupina da se kandidiraju.

“Milijuni ljudi u Rusiji mrze Jedinstvenu Rusiju.Svima koji nisu zadovoljni onime što se događa u zemlji objasnite da moraju izići i glasati na ovim izborima”, rekao je Navaljnijev saveznik Leonid Volkov.

Stigla i kontra

Većina kandidata koje Navaljnijevi saveznici podržavaju su iz Komunističke partije, druge najpopularnije stranke u Rusiji. Trenutno ima 43 zastupnika u parlamentu sa 450 mjesta.

Nakon što su Navaljnijevi saveznici objavili svoju listu, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, Putinov saveznik, objavio je vlastitu listu preporučenih kandidata u gradu.

“Ja sam na čelu stranačke liste Jedinstvena Rusija u Moskvi i pozivam vas da glasate za ovu stranku”, napisao je Sobjanin na svojoj internetskoj stranici.

Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, pomogao je u osnivanju Jedinstvene Rusije, ali nije njezin član.

Objava ‘GLASAJTE ZA KOMUNISTE AKO ŽELITE NAŠTETITI VLADAJUĆIMA!’ Neočekivana poruka biračima uoči samih izbora stiže iz tabora zatvorenog disidenta pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (651)Vijesti (5659)