Gdje je mobile development danas? “Skoro sve se promijenilo…”

netokracija - prije 2 mjeseca - link

Dino priznaje da tijekom studija na FER-u nije imao pojma čime će se dalje baviti, ali danas bi svima u toj situaciji savjetovao da se zbog tog ne zabrinjavaju:

Mislim da je to i normalno jer studij je savršeno vrijeme za isprobavanje svega što vas zanima. Pred kraj najviše su me privlačili umjetna inteligencija i strojno učenje, ali na kraju je ipak prevladao Android development. To je bila relativno nova tehnologija, brzo se širila i bilo mi je jako zanimljivo razvijati aplikacije koje odmah mogu i koristiti.

Na praksu u tadašnji Five Dino je došao na 2. godini diplomskog studija i, kako kaže, sa skromnim znanjem Android developmenta. Međutim, već nakon godinu dana dobio je priliku voditi jedan manji projekt, uz podršku iskusnijih kolega.

Dino je u mobile developmentu već 9 godina, kaže da se od tada skoro sve promijenilo.

S vremenom je vodio sve kompleksnije projekte, od kojih izdvaja Rosettu Stone, kao projekt na kojem je puno toga iskusio i naučio. Tijekom rada na tome paralelno je preuzeo poziciju Android Team Leada. Taj se tim tada sastojao od oko 10 Android developera, a danas je narastao na 24 člana.

No, Dino se prije godinu dana fokusirao se na nove izazove:

Jedan je svakako nova uloga u privatnom životu uz novu pridošlicu u obitelji, dok sam istovremeno svoj karijerni fokus usmjerio na mobile community u Endavi, što me u konačnici dovelo i do nove pozicije Adriatic Regional Mobile Community Leada.

“Otkad sam ušao u mobile development promijenilo se skoro sve”

Na pitanje zašto mu je mobile development toliko drag prvo uz smiješak odvraća da je to zato što su svi danas na mobitelima, a onda otkriva da mu je okidač isti kao i na početku karijere:

Postoji taj “instant gratification” kad napraviš nešto i to odmah možeš vidjeti i koristiti na svom mobitelu. Još ako radiš na produktu koji će koristiti milijuni ljudi, tim bolje.

Širenje znanja Endava ne želi ograničiti samo unutar tvrtke, već ga potaknuti i u široj mobile zajednici. Zato su pokrenuli meetupe pod nazivom NowInMobile, 1. veljače slijedi drugi u Osijeku.

Dino kaže da se, otkad je on u tome, u mobile developmentu promijenilo skoro sve:

Mobilne platforme jako su se izmijenile u tih 9 godina. Od samog načina rada, do skroz novih funkcionalnosti koje aplikacije trebaju podržavati. Aplikacije su zbog toga postale dosta kompleksnije pa tako i sam development.

Također, popularnost mobilnih platformi je jako narasla, pa se može naći mnogo više materijala za učenje, primjera implementacije nekih funkcionalnosti i odgovora na skoro sva pitanja na koja naletite.

Ističe da njemu osobno odgovara i da ga motivira snažan tempo kojim se mobile development mijenja i da zbog toga ne dolazi do zasićenja:

Sam mobile development je jako dinamičan jer se platforme konstantno mijenjaju i unaprjeđuju. Stalno neke nove interesantne stvari dolaze i nikada nije dosadno.

No takva dinamika zahtijeva i maksimalan angažman… Dino dodaje kako zbog toga svatko tko se bavi mobilnim razvojem mora biti spreman neprestano učiti i prilagođavati se promjenama, a oni koji to ne rade vrlo lako mogu doći u situaciju da zaostaju za najboljim praksama. U Endavi u Hrvatskoj stoga su se zadnje dvije godine fokusirali na Kotlin Multiplatform Mobile i žele maksimalno kvalitetno iskoristiti tu tehnologiju. Zasad im se, kaže, to pokazalo sjajnim jer su ubrzali razvoj produkata i smanjili barijeru između Android i iOS developera.

Dino objašnjava kako je jedna stvar koja ga je zadržala u Endavi 9 godina i način rada – nisu se držali nekakvih uklesanih procedura i navika, ako bi vidjeli da im ne odgovaraju, mijenjali bi ih.

Onima koji tek razmišljaju ili počinju razvijati mobilne aplikacije Dino savjetuje:

Prvo, igrajte se! Napravite neki svoj app, proučavajte sve što vas zanima, isprobavajte razne stvari. Ima puno besplatnih materijala za učenje koji su stvarno super, npr. Android codelabs, službena Kotlin Multiplatform dokumentacija itd.

Drugo, dobar stav može vas daleko dovesti. Ako pokažete entuzijazam i spremni ste učiti i raditi, tvrtke će se vjerojatno otimati za vas.

Ako ne funkcionira, ne ustručavajte se mijenjati

Nije tajna da su stručnjaci ovog profila vrlo cijenjeni na tržištu te da ih je zato jako teško naći, a još teže zadržati, pa je osobito zanimljivo bilo čuti što je Dina u Endavi zadržalo čak 9 godina:

U početku je to definitivno bila ekipa. Super ljudi, odlična atmosfera i puno prilika za učenje.

Kako sam napredovao, tako su mi i druge stvari postajale bitnima. Jedna stvar koju sam primijetio je neprestana težnja za pronalaskom najboljih mogućih praksi, bilo da se radi o projektima za klijente ili o internim procesima. I to se nije promijenilo do danas.

Objašnjava da se nisu držali nekakvih uklesanih procedura i navika: ako bi vidjeli da im ne odgovaraju, mijenjali bi ih. Uz sve to, ipak kao najvažniji razlog ističe brigu o ljudima, kaže da su oni uvijek na prvom mjestu te da se maksimalno trude da je svatko zadovoljan i motiviran. Dino ne mistificira pojam motivacije, nego smatra da je recept za nju zapravo vrlo jednostavan:

Dobri uvjeti za rad i dobra atmosfera na poslu. Kad to imaš, želja za učenjem dolazi sama od sebe, pa tako i napredak.

Razmjena znanja prema unutra i vani

Dinova trenutna pozicija Adriatic Regional Mobile Community Leada omogućit će mu da i sam utječe na procedure i uvjete rada. Naime, sada je njegov posao međusobno približiti regionalne urede i smanjiti barijeru među mobile timovima, što uključuje razmjenu znanja, usklađivanje procesa i standarda:

Prvi je izazov povezati različite timove unutar Endave, koji već godinama rade svaki na svoj način i motivirati ih da se uključe u međusobnu razmjenu znanja, a drugi je izazov postaviti proces kontinuiranog dijeljenja znanja među timovima. To uključuje razne online prezentacije, članke, coding zadatke, kvizove, pa čak i interne konferencije.

Pritom je, kako kaže, najteže motivirati ljude da izađu iz svoje comfort zone i ulože vrijeme i podijele svoje znanje s drugim kolegama, da prepoznaju benefite takvog dijeljenja znanja, i krenu aktivno sudjelovati u njihovoj internoj zajednici.

Međutim, širenje znanja Endava ne želi ograničiti samo unutar tvrtke, već ga potaknuti i u široj mobile zajednici. Zato su pokrenuli meetupe pod nazivom NowInMobile i jako su zadovoljni odzivom:

Vidjeli smo na prošlom NowInMobileu da su svi željni takvih događanja (pogotovo nakon perioda pandemije). Studentima koji tek kreću u tome smjeru korisno je čuti savjete i primjere iz prve ruke, a odlično je i razmijeniti dobre prakse s kolegama koji su već neko vrijeme u industriji.

Pozivam sve one koje zanimaju teme iz mobile developmenta da nam se pridruže 1. veljače na drugom Endava: NowInMobile Meet-upu u našem osječkom uredu u Vukovarskoj 31 od 17:30 sati. Nećemo samo držati prezentacije i diskutirati, bit će i pizze i piva. 😉

pročitaj cijeli članak

Intervju (48)Karijere (24)Mobilne aplikacije (16)Programiranje (10)Sponzorirano (18)