Fuchs najavio cjelodnevnu nastavu od jeseni: Evo što se još mijenja

narod - prije 2 mjeseca - link

Radovan FuchsRadovan Fuchs

Pedeset osnovnih škola od jeseni počet će s cjelodnevnom nastavom. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozvao je sve osnovne škole da se prijave za sudjelovanje u eksperimentalnom programu “Osnovna škola kao cjelodnevna škola”.

Jedan od ciljeva maknuti instrukcije kod kuće

U ovom novom modelu nastave od jeseni sudjelovat će 50 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a prijaviti se mogu one škole koje već sada provode jednosmjensku nastavu. Djeca bi u školi mogla biti i do poslije 17 sati, uvode se neki novi predmeti i nove aktivnosti, a rastu i plaće učitelja u tim školama, prenosi Dnevnik.hr.

Projekt će se eksperimentalno provoditi iduće četiri godine i odnosi se na sve učenike od prvog do osmog razreda.

Ministar Fuchs najavio je da će financijska stimulacija po školi biti 300.000 eura. Novac je namijenjen nabavi opreme za održavanje nastave i dodatne troškove škola. Dodao je da će rasti i plaće zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa.

>Fuchs uvodi projekt cjelodnevne nastave u 50 škola i nove predmete, jedan je alternativa vjeronauku?

Prema modelu, obavezna nastava bi do osmog razreda trebala trajati do 14 sati, nakon čega slijedi ručak te se od 15 sati počinje s izvannastavnim aktivnostima do 17 sati, a nakon 17 s izvanškolskim aktivnostima.

“Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo kvalitetu obiteljskog života, s obzirom na to da neće biti domaćih zadaća, jedno kvalitetnije obiteljsko druženje, ali i socijalizacija među učenicima i djecom, vršnjacima”, objasnio je ministar Fuchs.

Novi predmeti i nove satnice

Priroda i društvo u petom i šestom razredu postaje Prirodoslovlje te se uvode novi predmeti Društvo i zajednica te Praktične vještine, predmet sličan nekadašnjem Domaćinstvu.

Informatika postaje Informacijske i digitalne kompetencije te će po novome biti obavezni, a ne izborni predmet od prvog razreda. Obavezan će biti i drugi strani jezik, od četvrtog razreda.

Predmet Svijet i ja novi je izborni predmet, koji će zamišljen da učenici koji ne odaberu Vjeronauk, “ne provode vrijeme hodnicima ili imaju jednu ocjenu manje”, kazao je Fuchs.

Povećava se broj sati za Hrvatski jezik i Matematiku te umjetničke predmete poput Likovne i Glazbene kulture. Novost je i da nastavu Tjelesne kulture u prva četiri razreda osnovne škole više neće predavati učitelji, već magistri kineziologije.

Objava Fuchs najavio cjelodnevnu nastavu od jeseni: Evo što se još mijenja pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2643)Možda ste propustili (42)obrazovanje (30)škola (25)