(FOTO) ‘ŠTO JE OVO, POBOGU?’ Na obali pronađeno biće koje izgleda kao saksofon: Stručnjaci imaju objašnjenje

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Jedan korisnik društvenih mreža bio je toliko iznenađen otkrićem da je odlučio objaviti fotografiju na internetu kako bi provjerio može li ga netko identificirati.

Poznato je da je Australija dom širokom izboru čudnih, prekrasnih i često prilično strašnih stvorenja, ali ispod površine njezine netaknute obale leži još veći izbor organizama koji ne bi izgledali neprikladno u sljedećem izdanju “Avatara” Jamesa Camerona.

Ovaj primjer, koji je objavljen na Redditu, jedan je takav primjer.

S dugačkim dijelom nalik na stabljiku, kao i zakrivljenim donjim dijelom s rupičastim točkama, objekt izgleda kao da je netko uzeo minijaturni saksofon i zatim ga autom prevezao preko njega.

“Što je ovo, pobogu?”, upitali su se mnogi korisnici.

Iako je niz korisnika ponudio niz bizarnih tumačenja, nije prošlo dugo prije nego što su znanstvenici otkrili da je tajanstveno stvorenje zapravo nešto poznato kao “morska olovka”.

Pripadaju redu Pennatulacea, razredu osmerolovkaša (Octocorallia), potkoljenu koralja (Anthozoa), koljenu žarnjaka (Cnidaria).

Mogu narasti do 46 cm u duljinu. Ti intrigantni organizmi zapravo su kolonije manjih životnih oblika nalik anemonama i obično se nalaze na morskom dnu do 70 m dubine.

“Relativno su česti u istočnom dijelu luke, znatno ispod plime i oseke, pa ih obično mogu vidjeti samo ronioci i ronioci”, kaže profesor Shane Ahyong iz Australskog muzeja.

pročitaj cijeli članak

Planet-X (174)