Filipović stao na kraj Tomaševićevom poskupljenju vode u Zagrebu

narod - prije 3 mjeseca - link

davor filipovićdavor filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da je Vijeće za vodne usluge kao neovisni regulator obustavilo Odluku o povećanju cijena vode u Gradu Zagrebu zbog niza nepravilnosti u donošenju te odluke. Dodao je da ljudi koji vode Zagreb protuzakonitim odlukama udaraju na standard građana.

“Vlada RH svaki mjesec subvencionira Grad Zagreb sa 116 mil. kuna, a tu su uključeni i vodovodi kako ne bi došlo do povećanja cijene vode, kazao je Filipović. Ističe da niti jedan od projekata EU-a koji se tiče vodnog gospodarstva nije prijavljen u Ministarstvu gospodarstva i da je zato govorio da nema razloga za povećanje cijene vode u Zagrebu, prenosi HRT.

>Od ožujka skuplja voda u Zagrebu: Što je sve poskupjelo u Tomaševićevom mandatu?

“Imamo gradsku upravu koja svaki problem rješava udaranjem po građanima. Krajnje je vrijeme da se prestane tako funkcionirati i da se počne misliti na građane”, dodaje Filipović.

Šiljeg: Parametri za prijavu projekta nisu riješeni

Državni tajnik Mario Šiljeg objasnio je da se poskupljenje cijene vode sastoji od dva parametra.

“Jedan je dizanje same cijene vode, a drugi je dizanje naknade za razvoj. Vijeće je jučer utvrdilo da je dizanje naknade za razvoj od strane zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje protuzakonit akt i jučerašnjim je sjednicom stavljen izvan snage”, kazao je Šiljeg.

Za projekt “Zagreb” Šiljeg je kazao da ni jedan od četiri ključna parametra, koji su preduvjet za prijavu tog projekta EU-a, nije ispunjen.

“Prvi parametar imovinsko pravni odnosi – nije riješeno. Drugi parametar, studija izvodljivosti, najavljuje se da će biti izrađen tek do konca godine. Treći parametar,, građevinske dozvole nisu riješene. Četvrti parametar je odnos Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkih otpadnih voda također nije striktno definiran”, dodao je Šiljeg.

>Vlada uputila konačni prijedlog Zakona: Trgovine bi nedjeljom i blagdanima trebale biti zatvorene

“Što se tiče udjela Grada Zagreba u projektu od 30 posto, ni to nije istina. Naime, 30 posto sredstava dijeli se na tri jednaka dijela – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja. Tako da možemo govoriti o 10 postotnom sufinanciranju Grada Zagreba”, zaključuje Šiljeg.

Objava Filipović stao na kraj Tomaševićevom poskupljenju vode u Zagrebu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Davor Filipović (12)Grad Zagreb (42)Hrvatska (2631)Možda ste propustili (46)zagreb (110)