Evo svih nagrađenih mladih inovatora s izložbe Mladi@inovacije

novilist - prije 2 mjeseca - link

Ovogodišnju izložbu mladih inovatora iz cijele Hrvatske, Mladi@inovacije, koja je prošli tjedan održana u Kastvu, obilježio je niz novosti. Ovo 14. izdanje nacionalne izložbe mladih inovatora, jedine u Republici Hrvatskoj, projekt je koji osim same prezentacije ideja povezuje mlade inovatore, ali ih i educira putem brojnih radionica organiziranih u sklopu izložbe.

Uz predstavljanje radova mladih inovatora posjetitelji su imali priliku upoznati se s novostečenim vještinama 30-ak polaznika projekta »Mreža klubova mladih inovatora poduzetnika na području Urbane aglomeracije Rijeka« koje provodi Grad Kastav u suradnji sa Savezom inovatora PGŽ-a i Klubom inovatora KIN Kastav.

Novu kvalitetu izložbi dala je prezentacija aktivnosti tri učeničke zadruge u području tehničkog stvaralaštva. Zadruge su se pokazale kao dobar primjer kako pod vodstvom mentora učenici mogu osmisliti radove, proizvesti ih u potrebnoj količini i organizirati njihovu prodaju. Iza svake izložene inovacije i makete stoji mnogo učenja i uloženog truda kako mladih inovatora tako i njihovih mentora.

Zlatna odličja

Odlukom stručnog ocjenjivačkog suda za mlade inovatore iz Primorsko-goranske županije nagrađeni su: zlatnim odličjem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka Ivan Samaržija za »Green Energy Home« (mentor Dino Delač), Adriano Vlah i Karlo Bauer za »Uređaj za udaljeno očitavanje temperature tijela« (mentori Boris Caput i Tomislav Matić), Lovro Drpić i Filip Džido za »Kosilica s elektromotorom perilice rublja« (mentori Martina Šuran i Andre Tibljaš), Jukica Juraj i Mario Meštrović za »Robot čistač snijega« (mentori Ratko Božić i Tomislav Matić), Dario Suran za »Vjetroagregat s horizontalnom osi« (mentor Dino Delač), Marcello Gustin za »Arduino tenk« (mentori Vlado Vujić i Tomislav Matić), grupa polaznika »Tesla« za »Robotska ruka učilo« (mentori Boris Caput i Tomislav Matić). Iz Srednje škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka nagrade su dobili Gabriel Majstorović za »Električni go-kart« (mentorica Ružica Kamenjašević), Dorijan Brdar, za »Električni go-kart-novi model« (mentorica Ružica Kamenjašević), Veronika Pejić i Tarik Misini za »Arduino mjerač udaljenosti« (mentor Vlado Vukušić). Zlatom se može pohvaliti i Tehnička škola Rijeka, i to zahvaljujući Andri Hrvatinu za »Prijenosnu meteo točku« (mentor Sanjin Gotić), Ivanu Ilaniću za »Egzoskelet« (mentor Sanjin Gotić), Danijelu Plešeu za »Ručnu hidrauličku prešu« (mentor Ranko Pavelić) te Marku Trkulji za »Prerada običnog bicikla u električni« (mentor Ranko Pavelić).

Srebra i bronce

Srebrnim odličjem nagrađeni su: iz Elektroindustrijske i obrtničke škola Rijeka Gabriel Jagodin za »Biometrijska brava« (mentori Boris Caput i Tomislav Matić), Vito Glažar za »Nitro sustav za generatore« (mentor Dino Delač), Renato Dražić za »Izrada 3D modela i proizvoda aditivnom tehnologijom« (mentor Darko Milokanović), Mario Meštrović za »Brzi kontroler punjenja mobitela« (mentori Dino Delač i Tomislav Matić), dok su iz Tehničke škole Rijeka srebro zaslužili Dario Kaišarević za »Upravljanje zvukom« (mentor Sanjin Gotić) i Patrik Ćulum za » Prijenosna oglasna ploča« (mentor Sanjin Gotić).

Broncom su nagrađeni Sauro Kalčić za »Mobilni robot s ultrazvučnim senzorom« (mentor Andre Tibljaš), Filip Džido za »Solarnu kapu« (mentor Andre Tibljaš), Lovro Burazer za »Upravljani koračni motor« (mentor Zoran Crnković), Roko Brdar za »Bluetooth upravljanje rasvjetom« (mentori Boris Caput i Tomislav Matić), Marin Puzić za »Solarni punjač mobitela« (mentori Boris Caput i Ivona Budimir), svi iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka.

Što se tiče sponzorskih nagrada za mentore, zlato je pripalo Zoranu Kozjaku iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, srebro su dobili Adelita Subašić Terman, Stevče Arsoski i Denis Posilović iz Tehničke škole Sisak, a broncu Mirko Mesić iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Objava Evo svih nagrađenih mladih inovatora s izložbe Mladi@inovacije pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

kastav (7)rijeka (113)Rijeka & Regija (46)SCI-tech (34)Tehnologija (337)