Evo što će se dogoditi vašem organizmu ako svakodnevno konzumirate meso

dnevno - prije 3 mjeseca - link

Svima je jasno koliko je meso bitno u našoj prehrani. Donosi puno pogodnosti našem tijelu i zdravlju, no kako svakodnevno konzumiranje istog utječe na naše tijelo? Crveno meso, poput govedine, svinjetine i janjetine predstavlja izvor proteina, željeza i vitamina B12. Sirovo je ružičasto ili crveno, a kuhanjem postaje tamnije. Unatoč bogatstvu esencijalnim nutrijentima i ukusu, dnevna konzumacija crvenog mesa nosi određene posljedice.

Proteini pružaju dobrobiti, ali postoji rizik od povećanja kolesterola. Loš kolesterol može utjecati na kardiovaskularno zdravlje, a redovita konzumacija crvenog mesa može doprinijeti ovom problemu. Ipak, vitamin B12 i željezo prisutni u crvenom mesu mogu pomoći održavanju energije, sprječavajući osjećaj umora.

Foto: Marko Miscevic / Cropix

Svakodnevna konzumacija nosi rizike

S druge strane, postoji povećani rizik od raka debelog crijeva povezan s čestim konzumiranjem crvenog mesa. Istraživanja ukazuju na kancerogeni potencijal, a prerađeno crveno meso posebno se povezuje s ovim rizikom.

Kako odlediti meso u deset minuta: Jednu grešku rade gotovo svi

Unatoč tim čimbenicima, crveno meso može pridonijeti osjećaju sitosti zbog zasićenja proteina. Važno je napomenuti da vrsta crvenog mesa može utjecati na zdravstvene učinke, pri čemu se prerađeno crveno meso svrstava u karcinogene skupine 1, dok je crveno meso klasificirano kao “vjerojatno kancerogeno za ljude”.

Osim korisnih savjeta, važno je očuvati ravnotežu u prehrani kako bi se izbjegli potencijalni rizici povezani s prekomjernom konzumacijom crvenog mesa.

Objava Evo što će se dogoditi vašem organizmu ako svakodnevno konzumirate meso pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Dom i zdravlje (378)meso (9)