e-Savjetovanje se širi na lokalnu i regionalnu razinu! U 2021. ostavljeno 23.462 komentara

netokracija - prije 2 mjeseca - link

U Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva (SDURDD), jučer je predstavljen projekt e-Savjetovanja – proširenja, nadgradnje i unaprjeđenje zakonodavnih procesa savjetovanja s javnošću, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Središnji državni internetski portal za savjetovanje s javnošću (e-Savjetovanje) uspostavljen je 2015. godine. Time se svakom građaninu omogućilo uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Sustav je od tada prikupljao informacija o stavovima, prijedlozima i interesima građana vezanim uz određenu javnu politiku, kako bi se podigla razina razumijevanja i prihvaćanje ciljeva politike, ali i kako bi se uočile slabosti i negativni učinci javne politike koje treba na vrijeme otkloniti.

Danas sustav broji više od 45 tisuća korisnika, a nakon sedam godina postalo je nužno unaprijediti ga tehnološki, procesno i funkcionalno.

Što donosi novi sustav e-Savjetovanja?

Osim grafičkog izgleda, novi će sustav biti prilagođen različitim tipovima uređaja te će biti pristupačniji, a unaprijedit će se i poslovna analitika i statistika. Projekt uključuje i „soft“ komponentu unaprjeđenja znanja, kako službenika tako i korisnika sustava te kvalitetniju i učinkovitiju korisničku podršku.

A možda i najbitnije, novi sustav bit će proširen na jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave što će na svim razinama doprinijeti kvalitetnijoj suradnji javne uprave s građanima i ostalim dionicima u procesu oblikovanja javnih politika.

Projekt „e-Savjetovanje“ predstavila je Josipa Kovačić, voditeljica projekta e-Savjetovanje pri Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, a Bernard Gršić, državni tajnik Ureda, komentirao je pri predstavljanju kako je jedan od ključnih elemenata uspješne digitalne transformacije upravo uključivanje građana u proces:

Zato je projekt e-Savjetovanja izuzetno važan – kako bi svaki hrvatski građanin mogao dati svoje mišljenje, prijedlog ili kritiku u zakonodavnom procesu koji postavlja okvir za transformaciju. Ovo je još jedan korak prema novom standardu komunikacije između hrvatskih građana i državne uprave.

Hrvatska se nalazi iznad prosjeka u provođenju savjetovanja s javnošću

Važnost portala e-Savjetovanja najbolje pokazuje konstantan rast registriranih korisnika, kojih je više od 45 tisuća. Također, raste i broj sudionika savjetovanja te broj pristiglih komentara.  Tijekom 2021. na portalu je provedeno 821 savjetovanje u kojem je ukupno sudjelovalo 8.459 pravnih i fizičkih osoba koje su dostavile 23.462 komentara.

Nikolina Matić, pomoćnica ravnateljice Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske je istaknula kako se prema rezultatima OECD-ovog izvješća iz 2022. godine Praksa Boljih propisa diljem Europske unije, Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice, iznad prosjeka
država članica EU i OECD-a prema pokazatelju provođenja savjetovanja s javnošću.

U ukupnoj vrijednosti 3.749.983,00 kuna, projekt zajednički provode Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, a ostvarit će tehnološko, procesno i funkcionalno unaprjeđenje i proširenje IT sustava e-Savjetovanja te jačanje kapaciteta i poboljšanje rada nadležnih tijela sustava e-Savjetovanja i zaposlenika državne i javne uprave za rad u sustavu e-Savjetovanja.

Kako koristiti e-Savjetovanje?

e-Savjetovanje svakom građaninu omogućuje uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Ako želite samo pročitati materijale s javnih savjetovanja, oni su vam dostupni i bez registracije. Međutim, ako želite sudjelovati u savjetovanjima i ostaviti svoje mišljenje ili dati neki prijedlog, morate kreirati korisnički profil u sustavu e-Građani. Ako već koristite uslugu e-Građani, onda se možete registrirati u e-Savjetovanje koristeći NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

pročitaj cijeli članak

Novost (39)