DVIJE ŽENE UZROKOVALE PRAVU POMUTNJU U EUROPI! Jasno je da stiže kaos: ‘Od nje smo očekivali da bude odvažna, ali sada ispada da je luda’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Početkom ovog mjeseca, katastrofičari u potrazi za sljedećom financijskom krizom u Europi, prstom su upirali u Italiju i predviđali joj propast. Baš kao što su pesimisti predviđali, Talijani su u nedjelju izabrali populističku koaliciju predvođenu postfašističkom strankom Braća Italije. Ali dogodio se zanimljiv obrat. Gospodarstvo Italije barem privremeno čini se stabilnim, dok se Velika Britanija se pokazala kao slaba sila u Europi, piše Washington Post.

Primjer Italije i Velike Britanije pokazuje kako žrtvovanje dijela suvereniteta i podvrgavanje pravilima međunarodnih organizacija nisu uvijek nužno loša stvar. Ako pravila funkcioniraju, to može biti i velika prednost.

Unatoč odbacivanju vlade ekonomista Maria Draghija, Italija je stabilna upravo zbog Europske unije. Koliko god su populisti glasno osuđivali zahtjeve koji su dolazili iz Bruxellesa, sada obećavaju da će provesti ekonomski plan koji je izradio Draghi, a odobrila EU., i to ne samo zato što dolazi s gotovo 200 milijardi dolara pomoći za oporavak nakon pandemije.

Talijanski populisti također žele Europsku središnju banku (ECB) u svom kutu. ECB je tijekom ljeta, u strahu od još jedne krize u eurozoni, kreirala program kupnje obveznica kako bi zaštitila nesigurne zemlje od hedge fondova. Kako bi nastavila tim putem, Italija mora slijediti pravila EU.

Ukratko, ovo nije ista ona Europa od prije desetak godina. Umjesto da kasno i nevoljko reagira na znakove stresa, EU ovaj put pokušava spriječiti probleme. Iako Italija ima duboke strukturne slabosti, od demografskih problema do visokog javnog duga, za sada ide u pravom smjeru.

U međuvremenu, nakon što je napustila EU i nikada nije bila članica eurozone, Velika Britanija je u suprotnom položaju. Nova konzervativna vlada na čelu s premijerkom Liz Truss ne suočava se s gotovo nikakvim ograničenjima. Zemlja je od Truss očekivala da bude odvažna, ali sada ispada da je luda.

Velikodušna prema najbogatijima

Prvi znak došao je s njezinim odgovorom na skok cijena prirodnog plina. Kako bi zaštitila Britance s niskim primanjima od izbora između grijanja i hrane, Truss se odlučila na monstruozno skup lijek, gazeći ugled svoje stranke. Njezin plan koji će u sljedećih šest mjeseci koštati 60 milijardi dolara, odnosno 4,7 posto BDP-a, nevjerojatno je velikodušan prema bogatima. Ako cijene plina nastave rasti, plan će biti i puno skuplji.

U petak je Truss išla još i dalje i najavivši daljnji paket smanjivanja poreza. Nije čudo što je na financijskom tržištu zavladala panika. Kamatne stope na dvogodišnje državne obveznice dosegnule su 4 posto, u odnosu na 0,4 posto prije godinu dana, što je dodatno povećalo očekivani teret duga vlade. Tečaj funte pao je 3,4 posto u odnosu na dolar do kraja dana u petak, što je njegov najveći pad u dvije godine. Tijekom vikenda, ministar financija Kwasi Kwarteng signalizirao je da bi mogao dodatno smanjiti poreze. Funta je odmah pala za daljnjih 4,7 posto kad su se azijska tržišta otvorila u ponedjeljak, nakratko pavši na najnižu razinu otkako je uspostavljen sustav plutajućih valuta 1971. godine. Funta je tada ojačala u nadi da će Bank of England uskočiti kako bi je stabilizirala. Kada je banka rekla da neće održati hitan sastanak, valuta je ponovno pala.

Bank of England ima skromne zalihe deviznih rezervi, tako da ne može poduprijeti funtu tako što će uskočiti i kupiti velike zalihe iste. Njihova jedina opcija je hitno povećanje kamatnih stopa. To bi pomoglo funti, a prigušivanjem uvoznih cijena blago bi obuzdalo inflaciju. Ali veće kamatne stope gurnule bi gospodarstvo u jarak i povećale troškove servisiranja državnog duga. S obzirom na nepromišljenu sklonost premijerkinog tima, mogli bi se obrušiti na središnju banku i potkopati njezinu neovisnost.

Kada je referendum o Brexitu oštetio britanski pristup njezinom ključnom izvoznom tržištu, ekonomska je kazna bila neizbježna. Ali ovo je prvi put da boravak u valutnoj uniji izgleda privlačnije nego biti izvan nje. Europska središnja banka ima daleko jaču poziciju u borbi protiv krize od Bank of England.

Objava DVIJE ŽENE UZROKOVALE PRAVU POMUTNJU U EUROPI! Jasno je da stiže kaos: ‘Od nje smo očekivali da bude odvažna, ali sada ispada da je luda’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (316)