Čak 23 milijuna eura za zaštitu hrvatske granice: MUP nabavlja svu silu tehnike, razlog je očit

dnevno - prije 3 mjeseca - link

Čini se da je suspenzija schengenskog režima na granici s Hrvatskom, koju je Slovenija nedavno produljila za još šest mjeseci, podigla razinu uzbune u domaćem Ministarstvu unutarnjih poslova. Ono je krajem listopada raspisalo dva natječaja. Jedan se tiče nabave 44 bespilotne letjelice, a drugi vozila za “potrebe zaštite vanjske granice Europske unije”.

Postupci oba natječaja se provode po Zakonu o javnoj nabavi, što znači da će nakon raspisivanja uslijediti odabir ponuđača te potpisivanje ugovora i isporuka. Zanimljivo je vidjeti kako su oba natječaja sufinancirana iz Fonda za integrirano upravljanje granicama Europske unije u 75-postotnom iznosu, dok će ostatak sredstava podmiriti država. MUP tako planira za nabavu dronova utrošiti 1.440.000 eura, dok bi nova vozila za kontrolu granice trebala koštati najviše 22.364.000 eura.

“Radi se o bespilotnim letjelicama malog dometa, odnosno više vrsta vozila za potrebe obavljanja nadzora državne granice, a radi zanavljanja postojeće tehničke opreme zbog prethodnog višegodišnjeg korištenja. I bespilotne letjelice i vozila imaju odgovarajuće karakteristike za korištenje na području vanjske granice Republike Hrvatske”, potvrdili su iz MUP-a za N1.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Nema straha od migranata

Pritom su naglasili kako nabave opreme za graničnu kontrolu ne sugeriraju prijetnju domaćoj nacionalnoj sigurnosti zbog straha od pojačanog priljeva migranata. Vojni stručnjak Gordan Akrap potvrđuje navedeno i pritom hvali potez MUP-a.

“Obnova tehnike i povećanje pokrivanja područja koja su do sada možda bila slabije pokrivena tehničkim sredstvima, a analizama je utvrđeno da se koriste za ilegalne prijelaze, pohvalna je aktivnost”, rekao je Akrap dodavši da je granica i dosad bila dobro tehnički opremljena.

Poentirao je da vremenske prilike utječu na rad opreme, zbog čega je treba s vremena na vrijeme zamijeniti. No, hladniji dani koji su već stigli, utječu i na kretanje migranata.

“Dolazi zima i najavljuju se hladniji dani što će predstavljati klimatološko opterećenje za povećanje broja izbjeglica jer će i na moru i na kopnu biti teži i zahtjevniji uvjeti za putovanja”, istaknuo je dodavši da su “ilegalne migracije bile, jesu i bit će izazov za sigurnosni i obrambeni sustav”.

Suspenzija Schengena, nemiri u regiji, migrantska kriza i alarmantno upozorenje stručnjaka: Je li Hrvatska sigurna?

Sveobuhvatnija preventiva

To znači da više dronova ili patrolnih vozila neće spriječiti ulazak migranata u Hrvatsku. Za to je potrebno puno više truda uložiti i u druge aspekte zaštite granice.

“Preventiva suzbijanja na granici podrazumijeva organizaciju represivnog sustava na tehničkoj, ljudskoj, organizacijskoj, informacijsko-komunikacijskoj razini. Treba raditi s lokalnim stanovništvom te lokalnim organizacijama civilnog društva, ali i spriječiti manipulaciju ovog procesa od onih koji u granično područje ulaze s namjerama poticanja ilegalnih migracija”, zaključio je Akrap.

Objava Čak 23 milijuna eura za zaštitu hrvatske granice: MUP nabavlja svu silu tehnike, razlog je očit pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (1928)migranti (43)MUP (8)Vijesti (11934)