Branitelj Josip Adžić: ‘Maslenica ima veće značenje od državnog protokola’

narod - prije 2 mjeseca - link

AdžićAdžić

Tijekom Domovinskog rata, Hrvatska vojska i policija uspješno je izvela brojne oslobodilačke operacije. Kruna je svakako Vojno redarstvena operacija Oluja u ljeto 1995. godine. No deblokada Maslenice, Zadra i prostora Ravnih kotara na prostoru sjeverne i srednje Dalmacije prije punih 30 godina bila je prekretnica u Domovinskom ratu operacija koja je povezala sjever i jug Hrvatske.

Prekretnica u domovinskom ratu

Josip Adžić, hrvatski branitelj i pripadnik 72. bojne Vojne Policije, kazao je za HRT da je odluka o akciji je donesena jer je trebalo osloboditi zadarsko zaleđe i grad Zadar kako bi se neprijatelj odbacio od hrvatske obale. Akcija je počela rano ujutro 22. siječnja i trajala je 72 sata. U akciji poginulo 127 hrvatskih branitelja.

>Junaci Domovinskog rata – Maslenica: smrt braće Majetić i Zubakovo svjedočanstvo o paklu Kašića
>Junaci Domovinskog rata – četiri brata Glavota u bitkama za Maslenicu i hrvatsku slobodu

“To je bila prekretnica u Domovinskom ratu. Tom akcijom spojili smo sjever i jug Hrvatske. Bila je puno lakša komunikacija transporta naoružavanja i ostalih potreba za hrvatsku vojsku i civilno stanovništvo”, istaknuo je Adžić.

30 godina od akcije

Ovaj vikend obilježava se 30. godina od akcije Maslenica, a obilježavanje je predviđeno dva dana. Ono centralno predviđeno je za subotu, a počet će budnicom po gradu Zadru.

Što se tiče dolaska državnog vrha na obljetnicu, Adžić je kazao da je braniteljima to manje važno.

“Važno je da se pojave istinski borci koji su sudjelovali u toj akciji i da dođe što više mladih. Za nekih 10-ak godina nas hrvatskih branitelja skoro neće ni biti, ali treba to prenijeti na mlađe naraštaje koji bi nastavili putem kojim smo mi išli”, naglasio je.

Kazao je i da je predviđeno podizanje zastave na Masleničkom mostu, a ako vrijeme dozvoli preletjet će i vojni avioni.

“Maslenica ima veće značenje od državnog protokola. Ja sam ponosan što sam bio sudionik te akcije pod zapovijedanjem generala Ante Gotovine i Janka Bobetka”, istaknuo je Adžić. Dodao je i da bi na obilježavanju trebao biti i Ante Gotovina.

Objava Branitelj Josip Adžić: ‘Maslenica ima veće značenje od državnog protokola’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

domovinski rat (10)Hrvatska (2428)Možda ste propustili (104)Zadar (16)