BLIŽI SE DAN D: ‘Plenkovića rušimo uz pomoć branitelja!’ Čovjek iz sjene priprema plan za prekrajanje političke karte Hrvatske! Važnu ulogu igra Kolinda?

dnevno - prije 1 mjesec - link

Bliži se kraj ljeta, uskoro završava “sezona kiselih krastavaca” i političari polako silaze sa svojih brodica i napuštaju kuće za odmor te se spremaju za nove političke pobjede i neizvjesnu političku i ekonomsku jesen.

I dok premijer Andrej Plenković svako malo iznenadi i pomete oporbu u Saboru te svojoj većini doda nekog novog žetončića, saznajemo da oporbeni zastupnici ljeto koriste za grupiranje i pokušavaju zakopati sve ratne sjekire i nesuglasice kako bi ipak jesen dočekali kao dostojan protivnik HDZ-u i vladajućima.

A koliko je vladajuća većina sigurna i mora li se Plenković brinuti za svoju šestogodišnju vlast, upitali smo političkog analitičara i komentatora Karla Juraka.

Većina stabilna, tvrdi stručnjak

“Vladajuća većina je sigurna. Sad je bazen potencijalnih žetona sve veći i veći – osim dijela izgubljene desnice, tu su i bizarni “Socijaldemokrati”, nova stranka koja nema šanse nadmašiti ni zaboravljene Mrsićeve “Demokrate”. Njima najmanje odgovaraju bilo kakvi izbori jer Sabora više ne bi vidjeli. Našao bi se još koji “leteći” jer sigurno još ima opcija kojima je ova “ladovina” baš ono što treba. Upravo su na toj liniji i mogući “novi savezi”, koji će biti dodatno legitimirani mantrom o “krizi” i “stabilnosti”, rekao je Jurak.

Analitičar smatra da će do prijevremenih izbora doći ako tako odluči sam premijer i šef HDZ-a.

“Parlament će se nakon ljetne stanke pretvarati sve više u onaj iz prošloga saziva. Prijevremeni izbori dogodit će se isključivo ako Plenković procijeni da mu je to oportuno,” zaključio je.

Ako je vjerovati analitičaru, saborska većina zasad je sigurna, no saznajemo da se iza zavjese kuju veliki planovi za rušenje premijerove hegemonije, a sve dolazi iz nedavno osnovane udruge Zrin Damira Vanđelića.

Skuplja se ekipa

Bivši šef Fonda za obnovu, kako saznajemo, svaki dan radi na okupljanju tima i širenju mreže kako bi spremni dočekali izborni ciklus i udarili oponente iznenadno i efikasno.

“Mi ljeto ne koristimo za kupanje i plivanje, ne slikamo se po skupim jahtama i ne ljetujemo u državnim vilama. Mi smo više manje privatnici i radimo, a u slobodno vrijeme krojimo strategiju za veliki politički uzlet koji će se dogoditi kad tad”, rekao nam je naš izvor iz Vanđelićeve udruge i dodao kako smatraju da “ne postoji grupacija u javnom prostoru koja ima veći politički potencijal od opcije koju će predvoditi Damir Vanđelić, logoraš i uspješni menadžer”, zaključio je naš izvor.

Podsjećamo, Damiru Vanđeliću, cijenjenom menadžeru koji je bio šef Fonda za obnovu od potresa, Plenković je ponudio da zagrize u politiku i istrči uz HDZ kao kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Vanđeliću je tada postalo jasno da bez HDZ-a i njegovih ortaka neće biti u mogućnosti pomaknuti niti kantu sa ceste, odustao je u startu. Vrlo brzo nakon toga napustio je i Fond za obnovu s istim objašnjenjem.

Branitelji i logoraš

Nedavno je tako poznati menadžer osnovao udrugu Zrin koja bi trebala biti bazen i inkubator upravo menadžerske i intelektualne elite s iskustvom koji bi zatim trebali preuzimati odgovornost za važne javne funkcije.

Inače, Vanđelića se u nekoliko navrata spominjalo i kao nasljednika Andreja Plenkovića u HDZ-u ili kao nestranačkog kandidata za izbore. Na koncu, zasad je Vanđelić HDZ-u rekao ne i odlučio krenuti drugim putem.

Također, pomalo je već otišlo u zaborav da je upravo Vanđelić bio kandidat predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za premijera takozvane tehničke vlade 2016. godine te se u kuloarima sve više spominje da sve češće pojavljivanje bivše predsjednice u javnosti znači mogućnost stvaranja jakog pakta između Vanđelića i nekad vrlo popularne predsjednice.

Predsjednica se vraća?

Iz izvora bliskog braniteljskim udrugama saznajemo kako bi Vanđelić i Kolinda dobili veliku podršku braniteljske populacije, s obzirom da je Vanđelić bivši logoraš iz Domovinskog rata, a Grabar Kitarović je u svoje vrijeme s braniteljima gajila dobre odnose.

“Vanđelića dobro znamo, on je mlad, ali je pravi domoljub i konzervativac. Ne bismo imali ništa protiv da on postane kandidat za premijera, HDZ i Plenković uopće ne predstavljaju nikakav domoljubni i konzervativni politički svjetonazor. Treba nam promjena, možete reći da se Plenkovića ruši pomoću branitelja”, zaključio je naš izvor.

Objava BLIŽI SE DAN D: ‘Plenkovića rušimo uz pomoć branitelja!’ Čovjek iz sjene priprema plan za prekrajanje političke karte Hrvatske! Važnu ulogu igra Kolinda? pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2378)Vijesti (13122)