Američki Finless Foods razgovorom o budućnosti hrane zapečatio domaće FoodTech natjecanje

netokracija - prije 2 mjeseca - link

Na ovogodišnjem 15. Weekend Media Festivalu imali smo priliku saznati više o nesvakidašnjoj temi koja će – po svemu sudeći – postati sve aktualnija. To je FoodTech, segment kojim etiketiramo startupe koji uz pomoć tehnologije inoviraju i traže rješenja u području prehrambene i ugostiteljske industrije.

Potaknuti ubrzanim razvojem takvih startupa u svijetu, Maistra Hospitality Group, Infobip i Pepermint pokrenuli su natjecanje za regionalne foodtech tvrtke kako bi im pomogli pronaći nove talente, investitore i suradnike.

Kao uvod u samo natjecanje poslužio je zanimljiv 1 na 1 razgovor između Michaela Seldena, CEO-a američkog foodtech startupa Finless Foods i Nikole Pavišića, voditelja Infobipovog Startup Tribe programa.

Od biljke do ribe

Na razinu zaštite i očuvanja oceana te biološke raznolikosti najviše utječemo mi – ljudi. Koristeći svoja biokemičarska znanja, Michael Selden s kolegom Brianom Wyrwasom odlučio je napraviti nešto konkretno kako bi tome pridonjeo.

S makro gledišta, mi ne znamo kolika je zapravo količina hrane svijetu potrebna. Konstantno se traži više hrane, a tradicionalna proizvodnja to ne prati. Zato moramo požuriti proizvodnju laboratorijskih uzgojenih prehrambenih proizvoda. Stanovništvo razumije negativne učinke koje pretjerana konzumacija i uporaba životinjskog mesa ostavlja na okoliš. Rješenje se krije u pristupačnim i kvalitetnim proizvodima koji imaju jednak okus kao divlje vrste.

Tako je nastala tvrtka Finless Foods koja se bavi alternativnim ribljim proizvodima, odnosno ribljim proizvodima koji nisu nastali od ribe. Kao što su mnogima već poznati burgeri bez mesa, na sličan način nastaju i njihovi proizvodi – od biljaka – koji su na staničnoj razini prava riba.

Dakle, ono što smo učinili je da smo izvukli nekoliko stanica iz prave ribe te smo stanice učvrstili u stvarno stabilnu grupu i onda smo ih hranili različitim hranjivim tvarima. Od tih stanica potom možemo napraviti mišićno salo i vezivno tkivo, spojiti te stvari zajedno i formirati prave komade ribe. Pa zašto biste to uopće htjeli učiniti? Jer tako možemo napraviti riblje tkivo koje nema živu.

Uglavnom nam se na temu onečišćenja i plastike u oceanima servira problem plastičnih slamki, no masovno izlovljavanje ribe poseban je dio problema održivosti, a poznato je da čak 50% smeća u Tihom oceanu dolazi zapravo od ribljih brodica. Osim što svojom verzijom ribljih proizvoda smanjuju onečišćenje i pritisak na ocean, Michael ističe kako su najviše sretni što su postigli da zbog toga ne moraju raditi kompromis po pitanju okusa.

Međutim, takvi proizvodi ne nastaju preko noći. To je proces za koji je potreban rad i vrijeme niza dobrih stručnjaka, ali i nemalo novčanih resursa. Upravo su proizvodnja i skaliranje takvih procesa jedan od većih problema foodtech startupa poput Finless Foodsa:

Našom proizvodnjom tune nadamo se utjecati i na izlov ugroženih vrsta, ali sve je to nevjerojatno skupo. Mi smo biolozi i biokemičari koji pokušavaju prilagoditi medicinsku tehnologiju tako da bude korisna u proizvodnji hrane.

Ono što je dobro – medicinska tehnologija danas je mnogo sterilnija i sigurnija. Ali sve te stvari oduzimaju puno vremena i novca. Primjerice, prodaja konzervirane tunjevine nas košta isto kao i kultiviranje piletine, ali razlika je u tome što u Americi možete kupiti pola kilograma piletine za 2 dolara.

Finless Food doduše ne odustaje, predali su već zahtjev za odobrenje njihove stanične kulture te se nadaju uskoro izaći na tržište.

Top hrvatski FoodTech startup je Gruntek

Sa strane domaćeg tržišta pak, iako imamo nešto manje ovako tehnoloških ambicioznih priča, i naša foodtech scena obećava. Na ovogodišnjem natjecanju koje je uslijedilo nakon razgovora s Michaelom Seldenom, pobjedu je odnio Gruntek.

Možda ste već imali priliku čuti za ovaj simpatičan projekt o kojem smo pisali. Riječ je o aplikaciji koja pruža svojim korisnicima najam i upravljanje vrtom. Iza nje stoji tvrtka Yachtmaster Group koja razvija digitalne platforme i organizira međunarodne sajmove za yacht-charter industriju, a koja je ovim projektom odlučila diverzificirati svoj portfelj.

Svoj Gruntek zgodno uspoređuju s popularnom igrom Farmville – ali uživo, a u praksi je riječ o vrtovima koji se nalaze sat vremena vožnje od Zagreba, u okolici Čazme. Putem web aplikacije korisnici odabiru eko povrće dostupno za sadnju, postavljaju ga u gredice, dobivaju informacije o vremenu berbe i očekivanoj količini uroda. Vlasnici mogu pratiti i razvoj svog vrta uz foto i video zapise, a kad povrće dozre, mogu odabrati dostavu ili ga doći sami i ubrati. Tino Prosenik, povodom objave pobjednika izjavio je:

Naš startup ostvaruje veliki utjecaj na prehrambene prakse ljudi, a one postaju ključan fokus u smislu očuvanja okoliša i strukturiranja hranidbenog sustava kakav nas danas okružuje. Spoj digitalizacije i poljoprivrede ono je što kreira budućnost gastronomije, točnije vrt budućnosti koji obuhvaća zdrave i poželjne namirnice.

Zaposlenici Grunteka kao pobjednici ovog natjecanja imaju jedinstvenu priliku razviti svoja znanja sudjelovanjem u „Mentoring Bootcampu“ s timom relevantnih stručnjaka partnera natječaja, online ili uz posjet Infobip Pangea Campusu u Vodnjanu.

Uz priliku za učenje u stimulativnom okruženju uz neke od najvećih profesionalaca industrije pobjednik na raspolaganju ima 20 tisuća eura u protuvrijednosti korištenja Infobipove globalno nagrađivane komunikacijske platforme u oblaku te druge vrijedne nagrade partnera natječaja.

Nastavak sljedeće godine!

Domaće FoodTech Startup natjecanje započelo je na Weekend Food Festivalu u svibnju, vodećem europskom festivalu gastronomije. Glavnu srž natjecanja čine startupi čije djelovanje pripada jednoj od sedam kategorija, a to su:

  • Agriculture Tech,
  • Food Science,
  • Food Product i
  • Health Coaching,
  • Food & Hospitality services,
  • Food Supply Chain & Retail,
  • Food Delivery i
  • Food Waste.

Koncept FoodTech Startup Competition razvijen je po uzoru na globalne trendove, s ciljem pružanja jedinstvene digitalne platforme perspektivnim igračima na kulinarskoj sceni u probijanju na svjetsko tržište. Uzimajući u obzir snažan interes publike i iznimnu posjećenost ovogodišnjeg Weekend Food Festivala, organizatori već sada najavljuju novo izdanje ovog gastronomskog zbivanja koje će Rovinj sredinom travnja iduće godine – točnije, 15. travnja 2023., ponovo učiniti središtem kulinarskih atrakcija i izvorom senzacionalnih mirisa i okusa.

pročitaj cijeli članak

Infobip (7)Izvještaj (22)Startupi i poslovanje (26)