Airtu je u samo 6 mjeseci odobren patent u SAD-u! Evo kako su u tome uspjeli

netokracija - prije 2 mjeseca - link

Airt je na konferenciji Infobip Shift u rujnu 2022. obznanio kako je dva mjeseca ranije aplicirao patent za globalnu zaštitu svog algoritma koji uči i predviđa ponašanja korisnika iz strukturiranih podataka. Nakon 6 mjeseci dobili su odgovor kako je patent prihvaćen što je rekordno vrijeme jer govorimo o procesu koji zapravo može trajati godinama.

Cijelu avanturu prijave patenta u SAD-u, otkrila nam je suosnivačica deep-tech startupa Hajdi Čenan.

Prema Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo patent je isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu.

“Naša inovacija bila je iskorak u neočekivanom smjeru tako da nije bilo ničega niti sličnog…”

Airtova inovacija rješava problem konstrukcije monotonih neuronskih mreža, a potreba za njima je vrlo česta u izradi predviđajućih modela za poslovne probleme, objašnjava Hajdi. 

Postoji niz konkurentnih metoda, ali naša je jedinstvena po izuzetno malim zahtjevima na memoriju i procesorsku snagu, a pri tome ima veću točnost.

Trenutno najpopularniju metodu u izradi tih modela napravio je Google, a ona ima oko 100 puta veće memorijsko-procesorske zahtjeve što ju naravno čini puno skupljom u konkretnim implementacijama na cloudu:

Ova inovacija također je usko povezana uz objašnjivost AI modela koji često u praksi moraju biti konstruirani upravo monotonim neuronskim mrežama. Tako da, puno tehnikalija, ali zapravo se svodi na puno jeftinije rješenje za jedan vrlo čest problem u praksi.

Kako je Airt deep-tech kompanija koja je u fazi razvoja kada traži metode kojima će ostvariti dugoročnu prednost nad konkurencijom, tako je patentiranje za njih bio logičan izvor: 

Po predviđanjima, najveća dodana vrijednost u sljedećih deset godina bit će upravo u području umjetne inteligencije, a moderni AI sustavi su gotovo isključivo bazirani na neuronskim mrežama i ovakvi rezultati imaju jako široku i potencijalno vrlo lukrativnu primjenu.

Inače, sam proces od prijave pa do odobrenja patenta obično se broji u godinama, na što je većina podnositelja zahtjeva navikla. Na povratnu se informaciju u Europi može čekati i do 12 mjeseci, u Americi i do 18 mjeseci:

Naša inovacija bila je iskorak u neočekivanom smjeru tako da nije bilo ničega niti sličnog i brzo je ustanovljeno da je vrlo originalna ideja.

Kako izgleda cijeli proces prijave patenta u SAD-u?

Cijeli proces patentiranja kreće s pronalaženjem originalnog načina da se riješi neki konkretan model. Ne možete patentirati znanstvene činjenice niti matematičke formule što znači da se baš mora raditi o konkretnoj metodi:

Sam proces prijave svodi se na pisanje tehničkih specifikacija i obrazloženja problema koji se rješava. Nakon toga patentni odvjetnici preuzimaju te specifikacije i formuliraju ih u “patentski” jezik, a koji zvuči kao da su ga pisali odvjetnici.

Potom slijedi nekoliko rundi ispravaka i objašnjavanja s odvjetnicima kako se ne bi izgubio originalni smisao te, konačno, prijava patentnom uredu. U ovome slučaju, Airt je koristio usluge jednog ureda u Seattleu, a patent je bio prijavljen u US Patent Officeu.

Nakon toga patentni ured pretražuje bazu patenta tražeći slične prijave i ovisno o nađenom, daje prvo mišljenje o prijavi:

Nama je prvo mišljenje sadržavalo samo par manjih primjedbi na neke pravne izraze pa smo – čim smo ih korigirali – dobili pozitivno mišljenje. Ovo je rijetko, nakon prvog odgovora obično bude nekoliko rundi korekcija od strane prijavitelja i mišljenja patentnog ureda i to traje po nekoliko godina.

Najteže im je bilo pronaći neko novo rješenje za dobro znani problem. Slične metode postoje već trideset godina, a zadnjih par godina došlo je do čitavog niza novih rješenja iz akademske zajednice i iz najvećih IT kompanija u svijetu:

To su sve vrlo pametni i vrlo motivirani stručnjaci, nije lako naći nešto što još nikome nije palo na pamet, a da stvarno dobro radi.

Patent je vrijedan jedino ako postoji tehnologija u upotrebi koja se bazira na tom patentu

Ako se netko želi upustiti u avanturu patentiranja, Hajdi prvo savjetuje pronalaženje dobrih odvjetnika jer prevođenje tehničkih ideja u pravni jezik je jako zahtjevno. Zatim, potrebno je naći odvjetnike koji dovoljno razumiju tehnologiju, a također je bitno i naučiti samostalno prevoditi s pravnog jezika nazad na tehnički kako bi se pronašle sve greške u tom prevođenju.

Hajdinom kolegi i suosnivaču Airta Davoru Runji to nije novo iskustvo, prvi patent u SAD-u prijavio je prije dvadeset godina pa kaže da je već i zaboravio taj šok prvog iskustva:

Također se treba pripremiti da cijeli proces izrade i prijave patenta košta, nije najjeftiniji sport i tim je više ovo gore bitno kako troškovi ne bi eksplodirali jer ste se doveli u “izgubljeni u prijevodu” situaciju.

Patent je vrijedan jedino ako postoji tehnologija u upotrebi bazirana na njemu, naglašava Hajdi, a Airt je trenutno usredotočen na implementaciju vlastitih inovacija i izgradnji biznisa iz njih:

Također, radimo na nekim drugim inovacijama iz istog područja jer želimo zaokružiti portfolio tehnologija potrebnih za poslovne modele. Ambicija nam je biti jedna od najboljih tvrtki iz tog područja u svijetu, a ovo je samo jedan korak na tom putu.

pročitaj cijeli članak

Intervju (47)Tvrtke i poslovanje (40)