[TEMAT MORE] Nakon 30 godina čekanja, Cavtat dobio novu rivu

dulist - prije 6 sati - link

Šarmantni konavoski gradić sa starom gradskom jezgrom, kako ga je opisao portal European best destinations, početak ovogodišnje turističke sezone dočekao je s novoobnovljenom rivom. Radovi započeti još 15. listopada 2022. godine, završeni su u svibnju, kada ih je obišao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Riječ je o projektu vrijednom više od pet milijuna eura, od kojih je 4,4 milijuna financirano nacionalnim sredstvima, dok su ostali iznos osigurale Dubrovačko-neretvanska županija i Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije. Upravo je Lučka uprava DNŽ bila nositelj ovog zahtjevnog projekta, koji je uključivao pomorsko-građevinske radove na rekonstrukciji dijela obale u luci Cavtat, izgradnju gata (mula), proširenje postojeće rive te obnovu dijela oštećene rive. Nova obala je prostranija od prethodno korištene obale što omogućava istodobno korištenje obale za veći broj plovila.

Vrhunski posao
Više o svemu rekao nam je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.
-Ovu smo rekonstrukciju čekali sigurno tridesetak godina. Riva je bila prilično dotrajala, more ju je podlokalo i bilo je samo pitanje vremena kad će se dogoditi veći fortuno da se riva uruši. Sam posao je bio vrloosjetljiv budući da su se radovi odvijali u jezgri Cavtata koja je zaštićeni spomenik kulture – rekao nam je načelnik te napomenuo kako je nositelj projekta, Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije odradila vrhunski posao uz potporu i pomoć same općine te naravno župana Nikole Dobroslavića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.
-Ministar Butković je ispunio obećanje dano prije nekoliko godina da će projekt financirati i da će se u konačnici i realizirati – ističe Lasić. Posebno je naglasio kako je projekt bio izuzetno zahtjevan iz više razloga.

c bozo lasic19

Zahtjevni radovi
-Prvo, Cavtat živi od turizma, a mi smo prošlu turističku sezonu cijelo vrijeme izvodili radove i možete zamisliti kako je to sve izgledalo. Međutim, odradili smo uspješno i sezonu i rivu, a radovi su završeni prije početka ovogodišnje sezone. Nismo imali nekih većih problema od strane samih
stanovnika Cavtata i ugostitelja. Naravno da je bilo malo negodovanja, pojedini restorani su sigurno izgubili i dobit jer nisu mogli normalno raditi, ali ljudi su shvatili značaj ovog projekta i mislim da smo danas svi zadovoljni. Dobili smo i lijepi prostor ispred samostana, malo širi nego što je bio, ali mislim da to nije ništa značajno narušilo vizuru Cavtata, nego je dapače oplemenilo. Pokazali smo da se i novine mogu napraviti u zaštićenim cjelinama ako je to skladno, lijepo. Ja sam zadovoljan i zahvalansam svima koji su doprinijeli samom projektu da se on na kraju realizira i odradi. Mislim da su i Cavtaćani zadovoljni, kao i oni koji tu rade. Sad imamo kvalitetnu rivu te je u svim segmentima bolje nego je prije bilo – ističe naš sugovornik te napominje kako je Cavtat ovim projektom za cijelo jedno stoljeće riješilo problem.
-Radovi su bili izuzetno zahtjevni, a izvodila ih je naša domaća tvrtka Texo Molior koja je sve te izazove vrhunski odradila. Bilo je problema i sa samim projektom, a čim se krenulo s radovima shvatilo se koliko će posao biti zahtjevan jer je more sve podlokalo, no to se sve rješavalo usputno – dodaje konavoski načelnik te ističe kako se sanacija rive odradila u zadnji tren s obzirom na stanje u kojem se nalazila.
-Cavtat je dobio lijepu rivu, privezište za brodove i barke, a ja mogu samo izraziti svoje zadovoljstvo i zahvalnost Lučkoj upravi DNŽ i Ministarstvu što smo taj posao ozbiljno odradili. Moja zahvalnost ide i i ugostiteljima i zajednici koja je sve to trpjela jer smo radove izvodili tijekom sezone. No, nismo ih htjeli prekidat da se ne dogodi da s radovima uđemo i u ovu sezonu – naglasio je te napomenuo kako je Općina Konavle uložila značajna sredstva i napore u hortikulturno uređenje stare jezgre Cavtata za što je u posljednjih nekoliko godina dobila i međunarodna priznanja. Tijekom obilaska nove rive ministar Butković je rekao kako ona, uz svoju osnovnu funkciju, mijenja lice i naličje ovoga konavoskog mjesta.

gospa

pročitaj cijeli članak

Aktualno (721)