MINISTAR PRIZNAO ‘Ove godine bilo je prazno 40 posto kapaciteta u privatnom smještaju’

dulist - prije 11 sati - link

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je u Dnevniku HTV-a da se u turizmu suočavamo s hiperinflacijom ponude u odnosu na broj gostiju. Ove godine je, kaže, u srpnju i kolovozu 40% kapaciteta u privatnom smještaju bio prazno.

Imamo puno više smještajnih kapaciteta nego što imamo gostiju, izjavio je ministar Tonči Glavina.

– Dovodimo se do situacije da nam svake godine pada popunjenost i imamo sve veće nezadovoljstvo pružatelja usluga. Bilo je potrebno napraviti određene izmjene kako bismo zaštitili sve ove ljude koji se danas bave turizmom da se i dalje mogu baviti tim poslom i da mogu zadržati konkurentnost – dodao je.

Parametri za izračun poreza

Naveo je dvije stvari koje su ključne za izračun poreza.

– Broj dana – popunjenost u jednoj godini i prihod po krevetu. Imamo egzaktnu i idealnu analitiku kakvu praktički nema nitko u Europi. Prvi dio koji je vezan za popunjenost, vezan je za sustav eVisitor koji je jasan i precizan, a drugi dio su prihodi po krevetu, koji prijavljuju sami iznajmljivači. Do sada je porezno opterećenje bilo izrazito malo, nepravedno i podoporezovano, nekih 1 do 2 posto. Sad će biti 5 posto. Ovaj model koji smo napravili je apsolutno pravedan za onoga koji ima 10 kreveta i za onoga koji ima 5 kreveta. Zato što je osnovni parametar prihod po krevetu, a ne nešto drugo – rekao je.

Naglasio je kako cjelovitu reformu kad je riječ o turizmu provode u magičnom trokutu.

– Turistička politika, porezna politika i prostorna politika. Sad dolazi zadnji korak u ovoj godini – izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, gdje ćemo napraviti podjelu o kojoj govorimo. To je procedura koju smo pokrenuli. Cjelovita porezna reforma bit će realizirana za manje od šest mjeseci. To dovoljno govori koliko smo spremni i ozbiljni. Nitko neće biti oštećen i omogućit ćemo svima koji sad rade, da rade i dalje, ali da moramo podijeliti kroz poreznu politiku određene korake da motiviramo ljude da rade duže – rekao je.

Konkurentnost

Ministar Glavina rekao je kako je cilj da Hrvatska ostane konkurentna.

– Ne smijemo se dovesti u situaciju da je naš odnos cijene i kvalitete u disbalansu. Naša budućnost turizma je održiva cjelogodišnja turistička destinacija. To je jedini mogući put koji imamo. Promjene jesu malo teške, ali postići će naš cilj da imamo cjelogodišnji održivi turizam – zaključio je.

Mali iznajmljivači nezadovoljni zbog nove porezne reforme

– Ono što mi zapravo tražimo je klasično odvajanje od rentijerstva, da obiteljski smještaj bude ono nešto što nam je tradicionalno i da zaštitimo maloga čovjeka, svakako da su porezi poprilično veliki. Pogotovo za nekoga kome je to dodatni prihod ili čak neki osnovni prihod – istaknula je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Domaće stanovništvo

A to je uglavnom domaće stanovništvo u malim priobalnim mjestima. U Tisnu na otoku Murteru, primjerice, paušalni porez sada bi bio čak 5 puta veći.

– Mislim da samo s ovim povećanjem poreza i tog paušala da će porasti broj odjavljenih apartmana, znači da će porasti taj broj ilegalnih iznajmljivača – naglasio je Kristijan Jareb, načelnik općine Tisno.

Prema novom prijedlogu, porez na nekretnine zamijenio bi dosadašnji porez na kuće za odmor.

Udruge iznajmljivača traže sastanak s predstavnicima Vlade

Gornja mu je granica bila 5 eura po četvornom metru, sada je predložena gornja granica do 8 eura. No ono što je izazvalo pravu buru među vlasnicima obiteljskog smještaja novi je prijedlog izračuna paušalnog poreza na dohodak.

Do sada se kretao, ovisno o turističkoj razvijenosti područja, od 19,91 do 199,08 eura po krevetu godišnje. Sada bi taj raspon, u 4 kategorije indeksa turističke razvijenosti, bio od 20 do 300 eura. No u najatraktivnijim zonama donja granica sada iznosi 150 eura, što je povećanje za čak 653 posto! Velik je to udar na vlasnike obiteljskog smještaja, smatraju.

– Meni je jako žao da u tom cijelom procesu nije sudjelovala struka, i da se nije sagledala realna slika na terenu, i da se nije kroz jedan duži proces, kako to obično bude kod ovakvih naglih i velikih promjena, stupnjevito donijelo neke izmjene koje su svakako potrebne – rekao je Nedjeljko Pinezić, savjetnik za obiteljsko mikropoduzetništvo.

Udruge iznajmljivača zbog novog prijedloga porezne reforme traže sastanak s predstavnicima Vlade i resornog ministarstva kako bi, ističu, zaštitile tradicionalni hrvatski turistički proizvod – obiteljski smještaj.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4092)