Nema dokaza da je general Patton ubijen, niti da je rekao da su se Amerikanci trebali boriti uz fašiste

faktograf - prije 21 sat - link

Na korisničkom Facebook profilu, uz fotografiju George S. Pattona, objavljeno je da je ovaj američki general iz II. svjetskog rata ubijen pet mjeseci nakon što je izjavio da je “došao do neoprostivog zaključka” da su se Amerikanci “borili na pogrešnoj strani”, odnosno da su se zajedno s fašistima trebali boriti protiv komunista, a ne obrnuto (arhivirano ovdje).

Opis stavljen uz Pattonovu fotografiju doslovno glasi:

“Gospodo, jutros sam došao do neoprostivog zaključka da smo se borili na pogrešnoj strani. Cijeli ovaj rat smo trebali voditi sa fašistima protiv komunista, a ne obrnuto. Bojim se da će možda za pedeset godina Amerika platiti skupu cijenu i postati zemlja korupcije i degeneriranog morala”.

Informacija o Pattonovoj smrti je pogrešna, proslavljeni američki general nije ubijen, a sporne su i ostale navedene izjave, budući da nema vjerodostojnog izvora iz kojeg bi se mogla dobiti potvrda da to jesu njegove riječi.

General George S. Patton preminuo je 21. prosinca 1945. u vojnoj bolnici u Heidelbergu. Preminuo je u snu, u 17.55 sati, kad je krvni ugrušak u njegovom tijelu stigao do srca.

Dvanaest dana ranije, 9. prosinca 1945. godine, Patton je doživio tešku prometnu nesreću. Sjedio je na stražnjem sjedalu limuzine kada je njegov vozač, vojnik Horace Woodring, prebrzo prešao preko željezničkog prijelaza u Manheimu i sudario se s vojničkim kamionom koji je skretao ulijevo prema skladištu. U nesreći je zadobio tešku ozljedu, bila su mu slomljena dva kralješka, zbog čega je ostao paraliziran. Hitno je prebačen u dvadesetak kilometara udaljenu 130. stacionarnu bolnicu u Heidelbergu. Idućih dvanaest dana ležao je u trakciji, pokazujući nekoliko znakova oporavka.

Liječnici su ga stavili u gips, kako bi ga pripremili za let u Sjedinjene Države, ali general je od posljedica nesreće izdahnuo prije nego što je premještaj mogao biti obavljen. Na preporuku general-bojnika Geoffreyja Keyesa, Pattonovog zamjenika u Sjevernoj Africi i na Siciliji, njegova supruga Beatrice odlučila ga je pokopati na Američkom groblju u Hammu, u Luksemburgu, gdje su bili pokopani vojnici njegove Treće armije, koji su poginuli tijekom bitke za Ardene. Slavni general pokopan je 24. prosinca, dan prije Božića 1945. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Govoreći o izjavi zbog koje je, kako se tvrdi u objavi na korisničkom profilu, slavni američki general “ubijen”, valja reći da Patton jeste autor mnogih kontroverznih izjava, ali izjava da se američka vojska trebala s fašistima boriti protiv komunista generalu se ne može s vjerodostojnošću pripisati. Statusu nedostaje kontekst da nikada nije potvrđeno da je smrt generala Pattona bilo ubojstvo te da se ne može potvrditi vjerodostojnost navedene izjave.

The post Nema dokaza da je general Patton ubijen, niti da je rekao da su se Amerikanci trebali boriti uz fašiste appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

2. svjetski rat (5)nacisti (4)Razotkriveno (64)