Velika Britanija prikuplja dugoročno prazne nekretnine za smještaj izbjeglica

faktograf - prije 3 dana - link

“Velika Britanija traži od starijih osoba da ustupe svoje nekretnine tražiteljima azila (migranti)!”.

Ova tvrdnja objavljena je na korisničkom profilu na Facebooku (arhivirano ovdje), uz video (arhivirano ovdje) u kojem dvoje starijih ljudi pričaju o pismu koje su dobili od općinskog vijeća, gdje im se sugerira da bi njihova nova nekretnina mogla biti predmet prisilne kupnje i korištena za smještaj tražitelja azila.

Post u kojem se tvrdi da “Velika Britanija od starijih osoba traži da ustupe nekretnine tražiteljima azila” objavljen je 3. rujna, a događaj na koji se odnosi objavljeni video dogodio se u veljači ove godine.

Mjesto radnje je okrug lokalne samouprave Nort Northamptonshire u Engleskoj, a objavljeni video dio je novinarskog priloga objavljenog na televizijskom kanalu GB News (arhivirano ovdje). O istom događaju izvijestio je britanski news portal The Telegraph (arhivirano ovdje), u čijem članku se navodi da u Engleskoj “općinska vijeća prisilno kupuju prazne nekretnine kako bi zadovoljila nagli porast broja tražitelja azila kojima je odobren boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu”. Takav smještaj, pojašnjeno je na Telegraphu, “dostupan je samo tražiteljima azila kojima je dodijeljen status izbjeglice”.

Greška općinskih službenika

Stariji par prikazan u videu – Jose i Ted Saunders – dobio je pismo iz općine kojim su obaviješteni da se njihova kuća u nizu u Rushdenu, blizu Wellingborougha, smatra praznom ili zapuštenom. U pismu je stajalo da općina bilježi “značajan porast” pozitivnih imigracijskih odluka u korist tražitelja azila, uglavnom samaca, te da se vlasti “muče” s pronalaskom odgovarajućeg smještaja za njih. Na koncu, navedeno je i da bi “idealno dugoročno rješenje bilo pružanje smještaja korištenjem praznih nekretnina, što bi koristilo vlasnicima i projektu.” Uz to je stajala i napomena da općina može izdati nalog za prisilnu kupnju nekretnine.

Kad su se požalili općini, Saundersovi su tri dana kasnije dobili ispriku, u kojoj je navedeno da su općinski službenici pogreškom označili njihovu kuću kao mogući objekt prisilne kupnje.

Iz navedenog slučaja, dakle, ne može se izvući zaključak da “Velika Britanija traži od starijih osoba da ustupe svoje nekretnine tražiteljima azila”, odnosno migrantima.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Stavljanje praznih nekretnina u ponovnu uporabu

U pojašnjenju za medije predstavnici općine North Northamptonshire naveli su da surađuju s vlasnicima dugoročno praznih nekretnina kako bi ih ponovno stavili u uporabu, pri čemu se “nalozi o prisilnoj kupnji ne koriste za ‘izbacivanje’ vlasnika iz njihovih nekretnina”, nego je u pitanju “alat koji se koristi kao krajnje sredstvo za ponovno stavljanje praznih nekretnina u upotrebu”.

Usput rečeno, o stambenom zbrinjavanju tražitelja azila u Velikoj Britaniji The Telegraph je pisao i ranije, povodom otkrića da je “Ministarstvo unutarnjih poslova tiho prikupilo zalihe od 16.000 nekretnina za tražitelje azila” (arhivirano ovdje). U članku o pismu koje je poslano bračnom paru Saunders navedeno je da se “nekretnine iz privatnog najma i socijalnog stanovanja koriste za smještaj više od 58.000 tražitelja azila diljem Engleske, Walesa i Škotske”.

The post Velika Britanija prikuplja dugoročno prazne nekretnine za smještaj izbjeglica appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Azil (7)izbjeglice (6)migranti (108)Razotkriveno (64)Velika Britanija (90)