[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Raspravlja se o radu župana za prvo polugodište 2024. godine

dulist - prije 3 dana - link

U Gradskoj vijećnici danas u podne započela je 21. sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. 28 vjećnika je nazočno, a predloženi dnevni red je usvojen jednoglasno. Primjerdbi na Zapisnik s 20. sjednice nije bilo, a uz jedan suzdržani glas je usvojen.

U tijeku su vijećnićka pitanja.

Vjećnik Nikša Sentić obratio se županu postavljajući mu pitanje: ‘U posljednje vrijeme u javnosti se digla velika prašina za igranje na bazenu u Kotoru. Koji je Vaš daljnji komentar?’
-Za nas neugodna situacija s južnim susjedom. Poznato je da je sve krenulo od nazivanja bazena u Kotoru ‘Zorana Gopčevića’. Čuvarom logora Morinj u Boki Kotorskoj. Prema svjedočenju naših logoraša, on je bio batinaš u našem logoru. Mi smatramo da moramo zaštiti naše branitelje i smatramo da se ne može po batinašima iz logora nazivati sportski objekt. Reakcija naših klubova je da oni ne žele igrati u bazenu koji nosi takvo ime, kasnije su to potvrdili Hrvatski vaterpolski savez Ministarstvo sporta. Naši susjedi trebaju promijeniti ime bazena i vratiti stvari u normalu. Ne prihvaćamo da se po batinašima i kriminalcima, čuvarima logora, nazivaju sportski objekti u kojima naši sportaši moraju igrati. Crnogorski klubovi su zatražili da se ne igra na domaćim terenima, smatramo da zahtjev nije objektivan jer nismo mi nazivali bazene po takvim osobama koji su ponižavali naše civile i branitelje, nema reciprociteta, mislim da je odluka Juga da neće igrati van svoga bazena ispravna – odgovorio je župan Nikola Dobroslavić.

Potom se vijećnik Krešimir Vejić dotaknuo pitanja o izgradnji autoceste do Dubrovnika.

-Stanje u kojem je taj projekt trenutno je odabran projektant nakon dosta zahtjevnog postupka javne nabave. U tijeku je i natječaj za radove za dionicu Zaton Doli do Mravince. Tu očekujemo vrlo brzo da se završi postupak i izbere izvođač radova. Što se tiče obilaznice Orebića, završila je javna nabava, očekujemo da će biti riješen izvođač radova i da će se relativno brzo započet s radovima. Što se tiče brze ceste prema Zračnoj luci, tu smo malo zapeli, međutim očekujem da će se brzo realizirat jer nam ona nužno treba – kazao je župan.

-Poništena je građevinska dozvola za hidroelektranu Dabar koja je dio projekta Gornji horiznti, ali koje su opasnosti? Drugo pitanje, nekidan ste dosta burno reagirali nakon natpisa da se na koncertu jedne popularne grupe vijorila jugoslavenska zastava pa možete li i to komentirati? – oglasio se vijećnik Ivo Andrić.

-Gornji horiznti doista predstavljaju potencijalnu ugrozu za našu županiju i zbog toga smo od početka stavljali prigovore prema investitru, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj. Reublika Srpska, odnosno investitor nikad nije dao dokaz da će biti dovoljno vode za neretvanski sliv. Zbog toga smo ustrajavali da se taj projekt zaustavi dok se ne daju ta jamstva. Mi ćemo inzistirati da se šteta u našoj županiji ne dogodi – oglasio se župan i nastavio: ‘Što se tiče incidenta koji se dogodi u Splitu, za nas je Domovinski rat temelj samostalne države Hrvatske i simboli iz totalitarnog režima ne mogu biti ono na što se mi oslanjamo. Ostajemo na paradi ponosa i svi drugi simboli totalitarnih režima su nama ne prihvatljivi i moramo se držati onoga što smo zajedno ostavrili, pobjedu u Domovinskom ratu.’

Nakon vijećnićkih pitanja, na red je nastupila prva točka dnevnog reda ‘Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o radu župana dubrovačko-neretvanske županije za prvo polugodište 2024. godine.’

-Generalno gledajući županije je zadržala svoje visoko mjesto među tri županije u Hrvatskoj koje su najuspješnije prema indeksu. Mislim da s time možemo biti aposlutno zadovoljni. Još uvijek smo jedni od najboljih korisnika europskih fonodva, ali je i pokazatelj da znamo što je najbolji izvor za naše razvojne projekte budući da županija često nema sredstava. U poljoprivredi radimo na projektu ‘Brane’ na Neretvi i mislim da bi se on brzo mogao realizirati. Velikosrpski projekt ‘Srpskog sveta’, vidjeli ste svojatanje velikih dubrovačkih književnika. To je samo predtekst za teriotrijalno posezanje za naše teritorije, to je sada nemoguće, ali moramo biti pripravni na svaki mogući odgovor jer se na to ne možemo oglušivati. Zato je važno prometno povezivanje jer nas to čini sigurnijim za budućnost.

Potom se otvorila rasprava, a prijavio se vijećnik Kramatić (SDP).

-Župan kao i uvijek svoje izvješće započinje projektom Pelješkog mosta koji je završen. Nakon pustih obećanja vezanih za projekte u županiji vidimo kako to završava. Sumnjivi poslovi, sumnja u korpuciju, uhićenje predsjednika Hrvatskih cesta. Isti taj predsjednik uprav je sa županom, kojem to nije posao, gurao trasu brze ceste do Zračne luke. Što se tiče zdravstva, super, nabavili ste CT, ali tko će vam izdati uputnicu za odraditi CT kada vam fali doktora primarne zdravstvene zaštite. Niz godina slušamo ista izvješća. Brzo su izbori pa kreću idilična obećanja. Bitno da se bavimo prekograničnim problemima, a pitanje naše prehrambene, vojne, gospodarske sigurnosti ostavljamo nekome drugome.

Vijećnik Marko Giljača kazao je kako ne vidi baš motivirajući smjer kuda županija ide, ali ‘pohvalio bi niz projekata koje je županija napravila’, dodao je.

 

 

 

 

 

 

pročitaj cijeli članak

Županija (37)