Izabrana predsjednica Meksika nije odbila posjet Ukrajini jer nije željela gledati ovisnika Zelenskog

faktograf - prije 4 dana - link

Na korisničkom profilu na društvenoj mreži Facebook objavljena je dezinformacija prema kojoj je novoizabrana meksička predsjednica Claudia Sheinbaum Pardo grubo odbila poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti njegovu zemlju. Korisnik je napisao (arhivirano ovdje):

“Meksička Predsjednica zašto je odbila poziv za posjetu Zelenskom: Da mi se gleda ovisnik o drogama, samo bi prošetala Tijuanom!”

Dakako, obrazloženje meksičke predsjednice objavljeno na korisničkom profilu nije točno.

Novoizabrana meksička predsjednica Claudia Sheinbaum Pardo, koja će na dužnost stupiti 1. listopada, jeste odbila poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti njegovu zemlju, ali ne s argumentacijom koju, šireći dezinformaciju, navodi vlasnik korisničkog profila. Sheinbaum Pardo otklonila je poziv pristojno, ovim riječima: “Naša odgovornost leži ovdje. Sudjelovat ćemo na određenim međunarodnim događanjima koja smatramo važnima, ali nećemo putovati opširno. Naša odgovornost je ovdje.”

Želju da ugosti Claudiu Sheinbaum Pardo Zelenski je izrazio u razgovoru za meksički tjednik Excelsior. U Excelsioru je objavljeno: “Što se tiče inauguracije 1. listopada, na koju je pozvan, predsjednik obećava poslati visoko rangiranog predstavnika i najavljuje da će tražiti da Sheinbaum posjeti Ukrajinu kako bi pomogla razjasniti situaciju u toj zemlji.“ U nastavku je objavljena izjava ukrajinskog predsjednika: “Ne očekujemo specijalnu podršku od nove predsjednice. Očekujemo tek da bude pravedna (prema Ukrajini)…”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Radi boljeg razumijevanja meksičko-ukrajinskih odnosa, na koncu treba zabilježiti da je prije navedenih istupa ukrajinskog predsjednika i novoizabrane meksičke predsjednice objavljeno da je Meksiko poslao pozivnicu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da prisustvuje inauguracijskoj ceremoniji izabrane predsjednice Claudije Sheinbaum Pardo.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Meksiku zato je tražilo da meksičke vlasti uhite Putina ukoliko posjeti njihovu zemlju, budući da Meksiko priznaje jurisdikciju Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Međunarodni kazneni sud, podsjetimo, u proljeće prošle godine izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Putina zbog ratnih zločina.

The post Izabrana predsjednica Meksika nije odbila posjet Ukrajini jer nije željela gledati ovisnika Zelenskog appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

droga (66)meksiko (12)rat u Ukrajini (396)Razotkriveno (64)ukrajina (522)vladimir putin (139)Volodimir Zelenski (94)