Nacistički propagandni film ne prikazuje stvarne uvjete u koncentracijskim logorima

faktograf - prije 2 tjedna - link

Na Facebook profilu na kojem korisnik ove platforme redovito objavljuje pronacističke i antisemitske sadržaje objavljen je kratki video, koji prikazuje nasmijane ljude koji na reverima nose znak Davidove zvijezde te njihove aktivnosti poput plesa, glačanja, zalijevanja vrta, rada na šivaćim strojevima, tuširanja… U videu se prikazuju još i ljekarski pregledi te nogometna utakmica, a korisnik koji video objavljuje u opisu piše: “Za one koje interesira istina! Stvarni prizori iz koncentracionih logora 1941. – 1945.” (snimka arhivirana ovdje, a status ovdje).

Video u trajanju jedne minute i 11 sekundi sastoji se uglavnom od scena koje su dio nacističkog propagandnog filma o židovskom getu (arhivirano ovdje i ovdje) – koji je funkcionirao kao tranzitni logor – u češkom gradu Terezinu (njem. Teresienstadt).

Nacistima je, između ostalog, utvrđeni gradić služio kao “ogledni logor” koji je služio za pokazivanje delegacijama međunarodnog Crvenog križa. U getu su izvođene kazališne predstave, sportske priredbe, a djelovao je i židovski orkestar”. Iako Terezin nije bio logor za istrebljenje, u getu je umrlo između 30 i 40 tisuća ljudi, uglavnom zbog užasnih uvjeta nastalih zbog ekstremne gustoće naseljenosti, pothranjenosti i bolesti. Oko 88 tisuća ljudi iz Terezina je deportirano u Auschwitz i druge logore za istrebljenje. Na kraju Drugog svjetskog rata, bilo je 17.247 preživjelih iz Terezina.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prema podacima memorijalnog centra Yad Vashem, unutarnjim životom u Terezinu upravljao je Ältestenrat (Judenrat), pod vodstvom Jacoba Edelsteina.

“Unatoč teškoj prenapučenosti, nestašici hrane i prisilnom radu, opsežne obrazovne i kulturne aktivnosti u getu odražavale su volju zatvorenika za životom i njihovu potrebu za odvraćanjem pažnje od njihove nevolje. Kada su krajem 1943. počela izlaziti izvješća o logorima smrti, nacisti su odlučili predstaviti Terezin istražnoj komisiji međunarodnog Crvenog križa. U pripremi za posjet komisije, izvršene su dodatne deportacije u Auschwitz kako bi se smanjila prenapučenost u getu. Otvorene su lažne trgovine, kavana, banka, škola, vrtići i slično, a diljem geta posađeni su cvjetni vrtovi. Komisija je stigla u geto 23. lipnja 1944. godine. Njihovi susreti sa zatvorenicima bili su pomno planirani unaprijed. Nakon posjeta, nacisti su proizveli propagandni film o novom životu Židova pod okriljem Trećeg Reicha. Nakon završetka snimanja, većina glumaca u filmu, uključujući gotovo sve vođe i većinu djece u getu, poslani su u plinske komore u Auschwitz-Birkenau”, navodi se na stranicama memorijalnog centra Yad Vashem.

U zaključku valja podvući da su snimke koje su korisniku Facebook profila poslužile kako bi svojim pratiteljima otkrio “istinu o stvarnim prizorima iz koncentracijskih logora” zapravo djelići propagandnog filma koji su za istu svrhu služili nacistima. Dakako, stvarni život u koncentracijskim logorima bio je daleko od idile koju su nacisti prikazivali međunarodnoj delegaciji Crvenog križa u lipnju 1944. godine, kad je nastao propagandni film o životu Židova u Terezinu.

The post Nacistički propagandni film ne prikazuje stvarne uvjete u koncentracijskim logorima appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

2. svjetski rat (5)holokaust (4)nacisti (4)Razotkriveno (64)