Snimka ne prikazuje paradu u čast prve estonske Waffen-SS divizije

faktograf - prije 2 tjedna - link

Na korisničkom Facebook profilu objavljen je kratki snimak (snimka arhivirana ovdje, a status ovdje i ovdje) koji prikazuje vojnike odjevene u uniforme vojske nacističke Njemačke.

Korisnik koji snimku objavljuje (uz nekoliko drugih screenshotova nevezanih za ovu temu) u opisu piše:

“Snimka na početku prikazuje nekakav ponosni performans. Tallin, EU!”

U komentaru ispod snimke korisnik postavlja dodatno obrazloženje:

“Proeuropska parada održana je u čast Prve estonske Waffen-SS divizije u Estoniji gospođe Kallas”.

Snimka s Međunarodnog festivala vojne povijesti u Valgi

Dakako, na snimci se ne radi o proeuropskoj paradi održanoj u čast Prve estonske Waffen-SS divizije. Snimka jeste nastala u Estoniji, ali ne u Talinu, nego na krajnjem jugu Estonije, u Valgi, glavnom gradu okruga Valgamaa, na samoj granici s Latvijom. Tamo se, naime, svake godine održava MilFest Valga, koji se reklamira ovim riječima: “Međunarodni festival vojne povijesti u Valgi jedinstven je festival na Baltiku. Svake godine mnogi klubovi za povijesne rekonstrukcije dolaze na festival. Održavamo rekonstrukcije bitaka iz različitih razdoblja, imamo vojnu paradu kroz grad s povijesnim uniformama i veliki sajam. Također, noću se održava veliki koncert na kojem svi gosti mogu slušati najbolje estonske izvođače.”

Vojna parada s povijesnim uniformama ove godine u Valgi je održana 17. kolovoza, kad je i nastala snimka uz koju je korisnik u predmetnom Facebook postu plasirao dezinformaciju o “proeuropskoj paradi održanoj u čast Prve estonske Waffen-SS divizije”. Snimku koja je snimljena toga dana moguće je naći na Youtube platformi, uz informaciju da se radi o ovogodišnjem MilFestu u Valgi. Na nešto dužem snimku, koji je također objavljen na Youtube platformi, mogu se vidjeti i ljudi odjeveni u uniforme Crvene armije, koji su nastupili odmah iza grupe odjevene u uniforme nacističke vojske.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Povijesne rekonstrukcije

Povijesne rekonstrukcije (re-enactment), poput ove koja se održava na MilFestu u estonskoj Valgi, Wikipedija definira kao “obrazovnu ili zabavnu aktivnost u kojoj uglavnom amaterski hobisti i entuzijasti povijesti oblače povijesne uniforme i slijede plan kako bi rekreirali aspekte povijesnog događaja ili razdoblja”.

“To može biti usko definirano kao specifičan trenutak iz bitke, poput rekonstrukcije Pickettovog juriša prikazane tijekom okupljanja u Gettysburgu 1913. godine, ili široko definirano kao cijelo razdoblje, poput rekonstrukcije razdoblja Regency. Iako su sudionici povijesnih rekonstrukcija općenito amateri, neki sudionici su vojno osoblje ili povjesničari. Sudionici, koji se nazivaju reenactorima, često istražuju opremu, uniforme i drugu opremu koju će nositi ili koristiti. Odjeću ili predmete koji su im potrebni oni kupuju u specijaliziranim trgovinama ili ih sami izrađuju. Povijesne rekonstrukcije obuhvaćaju širok raspon povijesti, od kasne antike, postklasičnog i modernog razdoblja, do nedavne prošlosti, poput svjetskih ratova, razdoblja Hladnog rata pa čak i ranog 21. stoljeća”, navodi o povijesnim rekonstrukcijama Wikipedia.

The post Snimka ne prikazuje paradu u čast prve estonske Waffen-SS divizije appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

2. svjetski rat (5)europska unija (142)nacisti (4)Razotkriveno (64)