Igra Bura: The Way the Wind Blows prikupila 20.000 $ u 6 dana na Kickstarteru!

netokracija - prije 2 tjedna - link

Prije skoro dvije godine razgovarao sam s tri bivša polaznika, sada uspješna poduzetnika, o Unreal Engine 5 programu u Inkubatoru PISMO. Jedan od njih već je radio na projektu čiji su mi opis i vizualni stil probudi veliku znatiželju.

Riječ je o Bura: The Way the Wind Blows, avanturističkoj videoigri u kojoj igrači istražuju prirodne i kulturne baštine Dalmacije predstavljene kroz vizualni stil inspiriran filmovima iz studija Ghibli.

Bura je plod suradnje dva studija i dvije osobe – Ree Budić (Tiny Meow studio) i Renata Lovrekovića (Raven Insights) koji su uspjeli oformiti tim od 7 ljudi, a mi vam otkrivamo tajnu njihove uspješne Kickstarter kampanje.

Spoj Jadrana i Japana

U Buri će se igrači susresti sa starim hrvatskim običajima, poput izrade čipke ili igranja balota, ali i s duhovima prirode nadahnutim jadranskim panteonom, starom vjerom iz pretkršćanske Dalmacije. Oni uključuju duhove maslina, ribe i kiše te divove i zmajeve iz lokalnih legendi poput one o Zmajevom oku (jezeru kod Rogoznice), ističe Renato koji je ujedno i Lead Developer na projektu:

Osim istraživanja okoline, igra se vrti oko glavnog lika, Rine, koja odrasta iz djevojčice do starosti te će igrači imati priliku podijeliti njezine probleme na tome putu i povezati se s njom.

U tome dolazi dublje nadahnuće Studio Ghibli filmovima te raznih bajki koje smo čitali kao djeca, taj aspekt poruke koja prožima putovanje protagonista te donosi zaključak na kraju.

Bura je brzo uspjela prikupiti traženi iznos u kampanji, a taj uspjeh duguju periodu pripreme, odnosno prelaunch kampanji. U tom periodu su oglašavali igru na društvenim mrežama i skupljali pratitelje na Kickstarteru, objašnjava Lead 3D dizajnerica Rea:

U tom periodu smo uspjeli skupiti preko 2500 pratitelja, što je značajno utjecalo na dobar početak kampanje budući da svi pratitelji dobiju obavijest na e-mail da je kampanja počela. Nakon toga, trebalo je poduzeti niz koraka kako bi se održali rezultati i idućih dana, ali to je tematika o kojoj bi mogao napisati cijeli članak kad bismo išli u detalje!

Dovoljno je reći da je važna bila promocija prije, kao i za vrijeme kampanje, te prilagođavanje sadržaja Kickstarter stranice kako bi se korisnici na njoj što lakše zadržali, ističe Rea.

Što planiraju s prikupljenim iznosom?

Iznos od 20 tisuća dolara bio im je potreban da financiraju zadnje razdoblje produkcije videoigre te dostave igru u osnovnom obliku. Sad još skupljaju novac za tzv. stretch goals koji donose razne nove značajke, navodi Rea:

Tako će ti viši skupljeni iznosi otići na poboljšanje konačne verzije igre, bilo kroz kvalitetnije animacije ili, primjerice, dodavanjem sinkronizacije glasa na druge jezike. Imamo listu prioriteta za postići finalnu verziju igre i idemo redom po njoj.

Plan je da igra izađe u prvoj polovici iduće godine. Svakako neće izbaciti nedovršen proizvod, što znači da će pomicati dan izlaska igre, ako će to biti potrebno, naglašava Renato.

Iako su ostvarili traženi iznos, Kickstarter kampanja još nije završila. Trenutno je prikupljeno nešto više od 23.000 dolara, ali još stignete dodatno podržati Buru!

pročitaj cijeli članak

Gaming (6)Novost (34)