Riječanima u listopadu stižu novi ugovori za opskrbu plinom. Još nitko ne zna koliko će biti poskupljenje

novilist - prije 5 sati - link

 

Ni dan nakon što je Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u četvrtak odredilo novu nabavnu cijenu plina za opskrbu kućanstava u obavezi javne usluge (OJU) od 0,0375 eura po kilovatsatu (kWh) nije poznato koliku će stvarnu cijenu plina plaćati kupci u pojedinim distribucijskim područjima u Hrvatskoj od 1. listopada ove godine, kada na snagu stupaju novi ugovori o opskrbi kućanstava u OJU. Kolika će ona biti, moglo bi se, prema najavi premijera Andreja Plenkovića, saznati tijekom idućeg tjedna.

Traju konzultacije

Prema novoj nabavnoj cijeni plina koju je objavila HERA, prirodni plin bi za većinu građana u Hrvatskoj poskupio između 20 i gotovo 30 posto, no Vlada još nije donijela odluku o novom paketu mjera za borbu protiv krize koji uključuje i subvencioniranu cijenu plina za kućanstva. Premijer Plenković jučer je u Virovitici najavio da do tako drastičnih povećanja cijene plina neće doći. Nije konkretno naveo u kojoj će mjeri cijena plina biti subvencionirana u novom paketu mjera, ali je istaknuo da je Vlada od jeseni 2021. godine učinila napore da cijena energenata, prvenstveno električne energije i prirodnog plina, ostane ista za većinu kupaca iz kategorija kućanstava, poduzetnika i javnih institucija.

Vlada će smanjivati subvencije za energiju, čime će rasti cijene plina i struje / Snimio Sergej DRECHSLER

Na pitanje novinara o tome hoće li cijena plina rasti i do dvadeset ili više posto, odgovorio je da se to neće dogoditi, ali i istaknuo kako će Vlada postupno popuštati mjere za ograničavanje cijena.

– Mi ćemo fazno i postupno popuštati mjere, što znači da ćemo i dalje pomagati građanima i gospodarstvu, samo ne u obuhvatu kako smo imali do sada. U završnoj smo fazi naših konzultacija i ja ću, ako to dogovorimo, već možda idućega tjedna uoči sjednice Vlade, nakon još nekoliko razgovora, kazati točno kakve će biti subvencije i kada je riječ o struji i plinu, rekao je premijer.

Nabavnu cijenu prirodnog plina za opskrbu u obavezi javne usluge koja čini uvjerljivo najveći dio mjesečnih računa za plin HERA, određuje na temelju važeće metodologije za izračun koja se temelji na cijenama plina na referentnim burzama. Uz određene izmjene u metodologiji takav način obračuna primjenjuje se već duže vrijeme, no zadnjih je nekoliko godina cijenu plina subvencionirala država na način da je iz proračuna podmirivala razliku ukoliko je izračunata cijena HERA-e bila veća od 0,0277 eura po kilovatsatu.

Primjerice, od 1. travnja ove godine Vlada nije subvencionirala nabavnu cijenu plina jer je ona iznosila 0,0264 eura po kilovatsatu, odnosno bila je niža od granice iznad koje se cijena subvencionira. Nabavnu cijenu prirodnog plina za opskrbu u OJU za razdoblje od 1. listopada ove godine, do 30. rujna iduće, HERA je odredila prema metodologiji po kojoj se kao glavni čimbenik uzima prosječna cijena na nizozemskoj TTF burzi tijekom lipnja.

Uz nabavnu cijenu plina koja je ista za sva distribucijska područja u Hrvatskoj, konačnu cijenu plina za kupce iz kategorije kućanstava čine i distribucijska naknada koju plaćaju vlasniku distribucijske mreže, te naknada za opskrbljivače (troškovi opskrbe plinom), odabrane javnim natječajem ranije ove godine.

Osigurane dovoljne količine za 17 tisuća kupaca

 

Marko Križanec potvrdio nam je kako tvrtka ima ugovorene dovoljne količine prirodnog plina za opskrbu oko 17 tisuća kupaca u Opskrbi u obavezi javne usluge koju Energo od 1. listopada na riječkom području preuzima od Gradske plinare Zagreb (GPZO), trenutnog opskrbljivača u OJU. Energo je, podsjećamo, na natječaju krajem svibnja odabran kao opskrbljivač s najpovoljnijom ponuđenom cijenom troškova opskrbe plinom od 0,008 eur/kWh, što je 0,0005 eur/kWh niža cijena od one koju sada naplaćuje GPZO. Energo prirodni plin već godinama nabavlja od Ine.

Tarifni modeli

Na riječkom području tako ukupna cijena plina, bez Vladinih mjera, iznosi 0,0584 eura po kilovatsatu, za Tarifni model 2 koji se primjenjuje za korisnike koji plin koriste za grijanje, a koji po udjelu u ukupnoj potrošnji čine većinu. Ukupnu cijenu čini 0,0375 eur/kWh nabavne cijene plina, plus distribucijska naknada iznosi 0,0129 eur/kWh i naknada za opskrbu plinom 0,008 eur/kWh. Kako je na području Rijeke i okolice vlasnik distribucijske mreže, odnosno cjevovoda kojima plin stiže do krajnjih korisnika Energo koji je ujedno i opskrbljivač izabran na ovogodišnjem javnom natječaju, obje naknade Riječani i stanovnici okolice plaćat će toj tvrtki. Ukupna cijena za korisnike iz Tarifnog modela 1, kakvih je u Rijeci i okolici vrlo velik broj, ali plin koriste samo za kuhanje pa im mjesečna potrošnja uglavnom iznosi do dva ili tri kubična metra plina, bez Vladinih mjera, prema odluci HERA-e iznosila bi 0,0597 eur/kWh.

Direktor Energa Marko Križanec najavio je kako će kupci u obavezi javne usluge na riječkom području tijekom listopada dobiti nove ugovore, a do kraja godine u Energu namjeravaju kupcima ponovo ponuditi i komercijalne ugovore, s nešto nižim cijenama od onih u Obavezi javne usluge. Riječko je područje do 2021. godine bilo specifično po tome što je većina korisnika imala komercijalne ugovore s Energom, no najveći dio njih je bio prešao u OJU nakon dramatičnog rasta cijene plina izazvanog ratom u Ukrajini.

 

Objava Riječanima u listopadu stižu novi ugovori za opskrbu plinom. Još nitko ne zna koliko će biti poskupljenje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cijena plina (6)grijanje (10)HERA (11)plin (39)rijeka (1113)