Märtha Louise i Durek Verrett vjenčali su se poslijepodne u hotelu u Geirangeru, turističkom selu u fjordu na zapadnoj obali zemlje.

Ceremonija je održana pod golemim bijelim šatorom. Bračni par prodao je ekskluzivna prava na fotografije i video snimke ceremonije.

Märtha Louise je nosila tradicionalnu bijelu vjenčanicu i tijaru koju joj je poklonio djed, kralj Olav, za njezin 18. rođendan, po fotografijama norveških medija. Durek je nosio crno odijelo sa pozlaćenim pojasom.

Osim kralja Haralda i prijestolonasljednika Haakona koji su nosili tamna odijela, kraljevska obitelj bila je odjevena u tradicionalnu norvešku nošnju.

Nakon koktela, gotovo 350 uzvanika bilo je pozvano na gala večeru. U petak je za njih bio organiziran izlet brodom po fjordu i večer salse.

Kraljevska obitelj / Reuters

Biseksualac, Božji sluga i autor zabranjene knjige

 

Princeza koja je četvrta u redu za prijestolje upoznala je šamana 2019. preko zajedničkog prijatelja da bi tri godine kasnije objavili svoje zaruke, javlja Sky.

Priča o ovom paru je doista zamršena i izazvala je brojne rasprave u Norveškoj kroz godine.

Princeza je izgubila titulu “kraljevskog visočanstva” 2002. kada se u javnosti govorilo da koristi svoj položaj kako bi pokrenula biznis. Potpuno je napustila  kraljevske dužnosti 2022., ali je zadržala titulu princeze.

U BBC-jevom dokumentarcu 2023. rekla je da je javnost kritizira zbog stavova njenog zaručnika. “Mislim da su građani odlučili da  moram odstupiti zbog Verrettovih pogleda na život”, rekla je princeza.

Durek Verrett je iz San Francisca, a tvrdi da je potomak generacija šamana povezanih s plemenom Lucumi na Haitiju.

Više puta je uhićen te tvrdi da je proveo godinu dana u kalifornijskom zatvoru 1991. zbog paleža nenaseljene zgrade u kojoj je organizirao zabavu.

Kako pišu mediji, od 2007. do 2015. bio je u vezi s maserom i terapeutom Hankom Greenbergom te se deklarira kao biseksualac.

Na svom Instagram profilu naziva se “Božjim slugom” i “Pokretačem energije”.

Kad su prohodali, Martha Louise i Durek Verrett krenuli su na turneju nazvanu “Princeza i šaman”, nudeći polaznicima svojih seansi “meditaciju i šamanske vježbe”.

Tijekom pandemije covida šaman je na svom siteu prodavao “medaljone koji pomažu duši” za 200 funti tvrdeći da štite od virusa.

U svojoj knjizi Spirit Hacking objavljenoj 2019. šaman tvrdi da je rak kod djece uzrokovan nezadovoljstvom i da zbog neobaveznog seksa duhovi okupiraju vaginu žene, što on može eliminirati “vježbama”.

Tadašnja norveška premijerka Erna Solberg nazvala je njegove stavove vrlo čudnima, a prodaja knjige je zabranjena jer “promovira dezinformacije”, piše Sky.

Durek Verrett / Foto Reuters

Durek Verrett / Foto Reuters

Veza iz prošlog života

 

Moglo bi se reći da je to paru na neki način drugi brak ako je vjerovati Verrettu, koji tvrdi da je u prošlom životu bio faraon i da mu je Märtha Louise bila supruga.

Princeza se zbog te veze i njihova stila života 2022. morala odreći svih službenih dužnosti.

U svojem prvom braku s norveškim piscem Arijem Behnom dobila je tri kćeri, a razveli su se 2016. Nažalost, Ari Behn je nakon višegodišnjih psihičkih problema i alkoholizma počinio samoubojstvo na Božić 2019., piše Sky.

Norveškog kralja će naslijediti njezin dvije godine mlađi brat princ Haakon.

Ekscentrični par umanjio je popularnost kraljevske obitelji, koja je ipak i dalje visoka. S 81 posto 2017. pala je na 68 posto, po nedavnom ispitivanju javne televizije NRK.

I kralj Harald (87) morao se boriti da Norvežani prihvate izabranicu njegova srca Sonju jer nije plemkinja pa je popustljiv prema njima, kazavši da je riječ samo o “kulturnom srazu”.

Reuters