Domovinski pokret danas bira vodstvo: Odluka o sudbini stranke, a možda i vladajuće većine

narod - prije 4 sata - link

DomovinskiDomovinski

Domovinski pokret danas bira bira vodstvo, 103 izaslanika na izbornom saboru u Zagrebu izabrat će predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Domovinskog odbora stranke.

Izaslanici će tajnim glasovanjem, bez promatrača i bez prisustva javnosti, izabrati novo vodstvo predvođeno Ivanom Penavom ili Marijem Radićem. Za zamjenika predsjednika kandidirali su se Stipo Mlinarić i Igor Peternel.

Izaslanici na izbornom saboru odlučit će o tome tko će u budućnosti voditi stranku. S obzirom na napetosti unutar nje ovo bi mogla biti ujedno i odluka o njezinoj sudbini. Budući je Domovinski pokret član vladajuće koalicije u državi, današnji rasplet događaja u DP-u mogao bi imati posljedice i za samu Vladu.

Izborni sabor se održava u zagrebačkom hotelu International, a Mario Radić pozvao je članove stranke koji ne sudjeluju na saboru da dođu pred hotel da “pokažu pravo lice Domovinskog pokreta”.

Napetosti porasle kad je Domovinski pokret postao dio parlamentarne većine

Napetosti u stranci porasle su nakon formiranja nove parlamentarne većine, koju čini i Domovinski pokret. Predsjednik stranke Ivana Penava raspisao je unutarstranačke izbore za danas.

>Analiza Viktora Peterlina: Ovo je geneza sukoba u Domovinskom pokretu

Datum izbora određen za sam kraj sezone godišnjih odmora izazvao je kritike u unutar stranke. Kritičari su Penavi zamjerali i da iznenadnim izborima želi neutralizirati stranačku oporbu i u potpunosti ovladati strankom.

Penava je uspio, koristeći svoje stranačke poluge moći, nametnuti kvote izaslanika na Izbornom saboru stranačkim podružnicama.

Na jednoj strani Penava, Mlinarić i ministri, na drugoj Radić, Peternel, Bartulica…

Okršaji unutar stranke nastavili su se međusobnim javnim optužbama a u međuvremenu je i Radić objavio kandidaturu za predsjednika DP-a. Od tada traje otvorena, bespoštedna borbu nekadašnjih kolega i prijatelja, Penave i Radića.

>Penava o izvanrednim izborima u DP-u: Nije riječ o nikakvom raskolu unutar stranke

Izmjenjuju se osobne uvrede, optužbe za suradnju s “dubokom državom”, propituju se ratni putovi i srednje zrakoplovne škole, procjenjuje se vrijednost imovine, plasira se u javnost tko je unajmio koji stan i od koga…

Pojavile su se čak optužbe o pokušaju izborne prijevare, a Igor Peternel zaprijetio je da će, ako bude sumnje u regularnost izbora, saborski zastupnici stranke uskratiti potporu Vladi.

Penavin tabor čine u prvom redu Stipo Mlinarić, Ivica Kukavica, Damir Markuš, svi ministri i državni tajnici iz DP-a.

Radića među ostalima podupiru Igor Peternel, Stjepo Bartulica, Slaven Dobrović Branka Lozo, Damir Biloglav.

Objava Domovinski pokret danas bira vodstvo: Odluka o sudbini stranke, a možda i vladajuće većine pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (329)Hrvatska (4043)igor peternel (38)ivan penava (177)Izdvojen članak (719)Mario Radić (108)Stipo Mlinarić (9)