Hrvatska traga za 1 792 nestalih: Doznajte koliko je posmrtnih ostataka nađeno i identificirano

narod - prije 20 sati - link

nestalih, dannestalih, dan

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza, a Hrvatska tog dana obilježava i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. To je još jedna prilika prisjetiti se i podsjetiti na sve nestale branitelje i civile čije obitelji godinama čekaju kosti svojih najmilijih. Nažalost, neće svi dočekati pravdu jer Hrvatska traga za još 1 792 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima od 2019. u Hrvatskoj se 30. kolovoza obilježava Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. Hrvatska još uvijek traga za smrtno stradalim i nestalim vojnicima i civilima iz Domovinskog rata. Prema stanju Evidencije na dan 27. kolovoza 2024. traga se za 1 792 nestale i smrtno stradale osobe u Domovinskom ratu.

>Vučićev izaslanik u Vukovaru u društvu Pupovca kritizirao Hrvatsku oko traženja nestalih

Koliko je osoba ekshumirano i identificirano?

Iz ministarstva branitelja poručuju da se na ovom planu aktivno radi. Od početka 2023. do danas pronađeno je i ekshumirano najmanje 26 posmrtnih ostataka osoba nestalih ili stradalih u Domovinskom ratu. Posebno je značajan pronalazak tri masovne grobnice, sve na području Vukovarsko-srijemske županije – Šarviz dola, Bogdanovci (Lipica) i Petrovačka dola, s posmrtnim ostacima hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih 1991., kažu nam iz Ministarstva branitelja.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Osim toga, od početka 2023. do danas identificirani su i posmrtni ostaci 24 hrvatska branitelja i civila. Pritom, završno su identificirani posmrtni ostaci 13 hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih od početka 2023. (dok je postupak identifikacije i utvrđivanja identiteta preostalih posmrtnih ostataka u tijeku). Također, završno su identificirani posmrtni ostaci još 11 hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih u ranijem razdoblju, prije 2023.g.

>Mons. Radoš povodom Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu: Ako nema groba, što činiti? Možemo li se pomiriti?

Vukovarsko srijemske županije krije najveći broj posmrtnih ostataka, a na tom ih je području najviše i pronađeno u zadnjih godinu dana. Općenito, kažu iz Ministarstva, najveći broj posmrtnih ostataka od početka procesa ekshumacija također je pronađen na području Vukovarsko-srijemske županije (2124). Slijede Sisačko-moslavačka županija (736) te Osječko –baranjska županija (228).

Nema suradnje sa Srbijom

Ovog su tjedna identificirane dvije osobe. Riječ je o Peri Krželju i Josipu Šatoroviću iz Vukovara, hrvatskim civilnim žrtvama, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice u Šarviz doli u blizini Vukovara. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su još 1999. Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je identifikaciju nakon toliko godina omogućila suvremena laboratorijska oprema, koju je Hrvatska nabavila prije nekoliko godina.

>Identificirane dvije žrtve Domovinskog rata u Vukovaru: Ekshumirani su još 1999.

Također je rekao da se u stalno provode istražne radnje i ekshumacije na više lokaliteta u cijeloj Hrvatskoj, kao i na vukovarskom području, u potrazi za nestalim osobama. Tu potragu olakša mi suradnja sa Srbijom. No ministar Medved kaže, te suradnje i dalje nema.

“Nema čak niti naznaka da bi iz Srbije mogle doći informacije koje bi pomogle u potrazi za nestalim osobama”, kazao je.

Objava Hrvatska traga za 1 792 nestalih: Doznajte koliko je posmrtnih ostataka nađeno i identificirano pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

domovinski rat (54)Hrvatska (4031)Izdvojen članak (709)nestali (27)