Novak Đoković nije javno kritizirao ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara

faktograf - prije 3 tjedna - link

Na Facebook stranici Internet Radio Božje Milosrđe objavljena je fotografija (arhivirano ovdje) srpskog tenisača Novaka Đokovića koji kleči na koljenima na teniskom terenu uz sljedeći opis:

Kao odgovor na – SRAMOTNO – otvorenje Olimpijskih igara u Parizu, jedan od najvećih tenisača svih vremena – Novak Đoković, nakon što je pobjedio u prvom kolu, izvadio je križ, kleknuo i prekrižio se ❤🔥❤🔥

Screenshot/Facebook

Fotografija je objavljena 30. srpnja, a prikupila je više od tisuću dijeljenja, 419 komentara i više od 4100 ostalih reakcija.

Fotografija je nastala 2012. godine u Australiji

Međutim, nije točno da je fotografija priložena u statusu nastala na Olimpijskim igrama ove godine u Parizu, kao što se to navodi u statusu. Jedan od elemenata po kojemu je to moguće zaključiti jesu boja dresa koje tenisač nosi, kao i podloga odnosno teren na kojem se odigravao meč. Naime, Đoković u niti jednom meču koji je igrao na Olimpijskim igrama nije nosio dres odnosno majicu bijele boje kao što je na objavljenoj fotografiji već crvenu majicu kratkih rukava s logom Lacostea i bijele kratke hlače. Dokazuju to i brojne fotografije Đokovića s mečeva objavljene na servisu Getty Images.

Također, teren na kojem su odigrani mečevi na Olimpijskim igrama, a na kojem se igra i teniski grand slam turnir Roland Garros, je zemljani i crvenkaste boje, a ne plave kao što je teren s fotografije. Boju terena također je moguće potvrditi uvidom u brojne fotografije objavljene s poznatog pariškog stadiona imenovanog po poznatom francuskom avijatičaru.

Iako nismo uspjeli pronaći izvor fotografije koja se u kratkom roku proširila društvenim mrežama, pronašli smo nekoliko sličnih fotografija tenisača Đokovića i utvrdili da su nastale na Australian Openu 2012. u Melbourneu tijekom polufinalnog meča s Andyjem Murryjem. Fotografija objavljena 27. siječnja 2012. na servisu Getty Images prikazuje Đokovića u sličnoj pozi – kleči na terenu plave boje u istom dresu te s identičnim križićem oko vrata kao na viralnoj fotografiji uz razliku što mu je pogled usmjeren prema gore sa stisnutim šakama.

Pretragom interneta pronašli smo i još jednu sličnu fotografiju također objavljenu na servisu Getty Images na kojoj je Đoković u sličnoj pozi kao i na viralnoj fotografiji – kleči na koljenima na terenu i pogled mu je usmjeren prema zemlji. Na toj fotografiji je opet u istom dresu i na istom terenu, a snimljena je na istom meču održanom 2012. u australskom gradu Melbourneu.

Također, na YouTube kanalu turnira Australian Open moguće je pronaći cjelovitu snimku meča Đokovića i Murrayja iz 2012. na kojoj se također vidi kako Đoković proslavlja pobjedu na teniskom terenu u klečećem položaju na podu. Na snimci se vidi kako je Đoković kleknuo i prekrižio se, noseći isti dres i isti križ oko vrata kao na viralnoj fotografiji, što je još jedan dokaz da fotografija nije nastala na Olimpijskim igrama u Parizu ove godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Đoković nakon prvog meča nije izvadio križ

Novak Đoković se nije pojavio na otvaranju Olimpijskih igara 26. srpnja u sklopu kojeg je 112 sportaša Srbije plovilo na brodu rijekom Seinom, ali razlog nije bio bilo kakav prosvjed protiv ceremonije otvaranja. Kako su pisali srpski mediji, Đoković je propustio otvaranje jer nije htio gubiti energiju na ceremoniju koja je trajala četiri sata budući da ga je već sutradan, 27. srpnja, imao prvi nastup na olimpijskom turniru. Đoković je ranije odlučio i da za vrijeme trajanja igara neće biti smješten u olimpijskom selu jer je želio biti “u potpunosti koncentriran na turnir”.

Suprotno onome što se navodi u statusu, Đoković nije nakon prvog meča na Olimpijskim igrama u Parizu, u kojem je pobijedio Matthewa Ebdena, izvadio križ, kleknuo i prekrižio se, što dokazuje i snimka toga meča.

Nije komentirao ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara

Kako bismo provjerili je li poznati tenisač u nekoj prilici zaista komentirao ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara koja je izazvala brojne kontroverze, pretražili smo kredibilne regionalne medije i medije na engleskom jeziku. Nismo pronašli niti jednu Đokovićevu izjavu koja se odnosila na samu ceremoniju otvaranja. Đoković je, doduše, kritizirao organizatore olimpijskog turnira u tenisu zbog pravila da ako netko otkaže meč, pozivaju nekog od tenisača koji igra parove da igra meč u singlu.

Svjetski su mediji, pak, većinom prenosili Đokovićevu, kako su je nazvali, “bombastičnu” izjavu nakon osvojenog olimpijskog zlata u meču protiv Carlosa Alcaraza u kojoj je poručio da planira igrati i na sljedećim Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. kada će poznati tenisač navršiti 41 godinu.

No, nije niti nepoznata činjenica da Đoković često na mečevima nosi križ, kao i da je ponosan na svoje pravoslavlje. Tako je početkom ove godine nakon jedne od pobjeda na Australian Openu na kameru napisao “Bog se javi”.

“Vjera znači sve. Prestajem postojati bez vjere. Čovjek mora vjerovati u neku božansku energiju, u stvoritelja, nešto iznad sebe, nešto veće. Svaka religija je drugačija – ponosan sam što sam pravoslavac, ali se također smatram univerzalnim pacifistom. Smatram se osobom koja želi mir za sve na svijetu i ne dijelim ljude po boji kože, vjeri ili bilo čemu drugome. Što se tiče vjere u duhovno-filozofskom smislu – kad čovjeku ponestane dnevne motivacije i inspiracije, bez obzira na to što radi i gdje se nalazi – molitve i vjera u božansku intervenciju, te vjera da si zaštićen i praćen energijom koja dolazi od Svevišnjeg, a to što ti ona osvjetljava put je ono što čovjeka uvijek može pokrenuti. Ne košta ništa, ali znači puno”, kazao je nakon toga meča Đoković.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara izazvala brojne kontroverze

Podsjetimo, višesatna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu – s pjesmom, plesom, pirotehnikom, raskošnim kostimima i modnom revijom, sportašima i svjetski poznatim pop-zvijezdama – pala je u sjenu zbog jednog performansa koji je danima izazivao moralnu paniku.

Od cijele parade niz rijeku Seinu, kao posebno ozloglašena izdvojena je scena koja je razbjesnila katoličke vjernike zbog njezine sličnosti sa slavnom slikom Posljednje večere Leonarda Da Vincija, o čemu smo već detaljnije pisaliNaime, scena je prikazivala nekoliko performera, među kojima su i drag queenovi, okupljeni oko stola. Centralna ličnost bila je žena koja je nosila srebrnu krunu nalik aureoli, sve dok iz tanjura nije izašao u plavo obojen, razgolićeni muškarac.

Organizatori su od početka inzistirali na tome da se ne radi o referenci na poznatu sliku i poznati događaj iz Novog zavjeta, nego da je izvedba prikaz poganskog slavlja koje i Dioniza, grčkog boga plodnosti, vina i veselja. No, kasnije su kazali i da “nije bila namjera pokazati nepoštovanje prema religijskoj grupi”, ali i da “im je žao ako su se ljudi uvrijedili”.

Zaključno, viralna fotografija koja prikazuje Novaka Đokovića koji je izvadio križ, kleknuo i prekrižio se nije nastala na Olimpijskim igrama u Parizu ove godine. Detaljnijom pretragom interneta, kao i videosnimki utvrdili smo da je fotografija nastala 2012. godine u australskom Melbourneu tijekom meča na Australian Openu na kojem je Đoković pobijedio Andyja Murrayja. Također, kako je pokazala pretraga kredibilnih medija, poznati tenisač niti u jednom trenutku nije komentirao ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, a nije točno da je nakon prvog meča na OI izvadio križ, kleknuo i prekrižio se.

The post Novak Đoković nije javno kritizirao ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

kršćanstvo (5)novak đoković (192)olimpijske igre (727)Razotkriveno (45)Religija (12)