Samsung nije, zbog ceremonije otvaranja, ukinuo sponzorstvo Olimpijskim igrama

faktograf - prije 4 tjedna - link

Nakon što je otvorenje Olimpijskih igara u Parizu izazvalo lavinu reakcija zbog performansa kojeg su brojni vjernici protumačili kao izrugivanje, uz njih su se krenule širiti i lažne vijesti. Jedna takva tiče se sponzora natjecanja, južnokorejske kompanije Samsung, svjetski poznatog proizvođača elektroničkih uređaja.

“Bogu hvala,i Gordon Ramsey je Božje dijete i hrabri sljedbenik Isusa Krista koji se ne ustručava javno osuditi blasfemiju i vrijeđanje osjećaja kršćana na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu.

Veliki respekt i za Samsung zbog povlačenja sponzorskog ugovora jer će ta milijarda USD koje je povukao za svoje reklame tijekom emitiranja biti veliki udarac toj sotonističkoj kliki koja je Olimpijske igre otela sportu i pretvorila ih u političku pozornicu za propagiranje Rodne ideologije i vrijeđanje kršćanske religije”, sadržaj je statusa objavljenog na Facebooku 30. srpnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Korisnik Facebooka pozvao se na slavnog britanskog kuhara Gordona Ramsaya koji je navodno prenio tu vijest. U post je umetnut kolaž koji se sastoji od fotografije performerice otvorenja Barbare Butch, zastave s logom kompanije Samsung te natpisa na engleskom jeziku:

“Samsung odustaje od reklamne kampanje s Olimpijskim igrama vrijedne milijardu dolara, ‘Skrenuli su u woke‘.”

Naime, scena s otvorenja koja je uznemirila kršćanske vjernike prikazivala je nekoliko performera, među kojima su i drag queenovi, okupljeni oko stola. Centralni lik bila je žena koja je nosila srebrnu krunu nalik aureoli koju je utjelovila Butch, sve dok iz tanjura nije izašao u plavo obojen, razgolićeni muškarac.

Ovako je performans opisao drugi korisnik Facebooka, koji se također obradovao navodnom Samsungovom otkazivanju suradnje s Međunarodnim olimpijskim odborom:

“Umjetnička parodija koji uključuje transvestite i plesače u sceni koja podsjeća na ‘posljednju večeru’, konjanici Apokalipse Holograma, obezglavljena Marija Antoaneta koja slavi francusku revoluciju…. bila je okidač za glavnog sponzora Samsung Electronics. Nakon trideset godina Samsung je najavio povlačenje iz reklamne kampanje vrijedne milijardu dolara sa Međunarodnim olimpijskim komitetom kao odgovor na ono što kompanija naziva sve više ‘probuđenom’ agendom Olimpijskih igara, stav koji je izazvao značajne debate u korporativnom i u sportskom svijetu (dio statusa objavljenog 30. srpnja 2024. godine, arhiviran ovdje)”.

Za mnoge je promatrače, kao što vidimo iz priloženog statusa, ta scena bila svetogrdno djelo i oličenje woke kulture  (engl. woke označava svijest i osjetljivost prema društvenim nepravdama, diskriminaciji, rasizmu, seksizmu, homofobiji, transfobiji, a konzervativni krugovi ju pejorativno koriste za svoje progresivne oponente). Organizatori su od početka inzistirali da se ne radi o referenci na Posljednju večeru, poznati događaj iz Novog zavjeta, nego da je izvedba prikaz poganskog slavlja koje i Dioniza, grčkog boga plodnosti, vina i veselja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Sve je krenulo od satire

Za početak, informacija koju je domaći korisnik Facebooka prenio ne potječe od Ramsaya. Facebook stranica čiji je post podijelio naziva se Gordon Ramsay Shows, otvorena je u prosincu prošle godine, a administratori su joj locirani u Vijetnamu. U posljednje vrijeme veoma često objavljuje navodne reakcije na ceremoniju otvorenja Olimpijade, dok na službenoj stranici popularnog kuhara (koja je aktivna od 2010. godine) takvih sadržaja nema.

Podrijetlo informacije o navodnom Samsungovom povlačenju sponzorstva je, kako je utvrdilo nekoliko medija specijaliziranih za provjeru točnosti (1, 2, 3), satirična objava. Naime, dva dana nakon “kontroverzne” ceremonije u Parizu, 28. srpnja 2024. godine, na Esspotsu, internetskoj stranici “specijaliziranoj za satiru i parodijske vijesti”, pojavio se članak o Samsungovom povlačenju iz sponzorstva Olimpijskih igara.

“Objavljujemo SATIRU, ništa na ovoj stranici nije stvarno”, stoji na Facebook stranici tog portala, na kojoj se objavljuju kolaži slični onome o Samsungovom izlasku iz sponzorstva. Na svakom tom kolažu u lijevom gornjem kutu stoji oznaka “Rated satire” (ocijenjeno kao satira).

Ta se oznaka nalazi i na kolažu koji je podijelio domaći korisnik, no unatoč tome, vijest se širi kao istinita.

Samsung “ostaje predan” partnerstvu s Međunarodnim olimpijskim odborom

Samsung je uvršten u program TOP (The Olympic Partner), što je najviša je razina olimpijskog sponzorstva, “kojim se odabranoj skupini svjetskih olimpijskih partnera dodjeljuju ekskluzivna, globalna marketinška prava za Olimpijske i Paraolimpijske igre i olimpijske timove diljem svijeta”.

Kako stoji na službenoj internetskoj stranici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Samsung je započeo svoju suradnju s Olimpijskim igrama prije tri desetljeća kao lokalni sponzor Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine.

“Na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine Samsung je postao Svjetski olimpijski partner u kategoriji bežične komunikacijske opreme. Globalno partnerstvo nastavit će se do 2028. godine i, kao dio sporazuma, MOO i Samsung će dalje razvijati svoju stratešku digitalnu suradnju kako bi angažirali mlade generacije diljem svijeta u promoviranju snage sporta i vrijednosti olimpizma. Samsung je također svjetski partner Međunarodnog paraolimpijskog odbora (MPO), produžujući suradnju započetu 2006. godine”, pojašnjava MOO.

Samsung se 29. srpnja, dakle nakon ceremonije otvorenja, pohvalio kako pobjednici Olimpijskih igara bilježe trenutke primanja medalja njihovim modelom pametnog telefona. Kompanija je osvajačima medalja poklonila telefon Galaxy Z Flip6 Olympic Edition, potičući ih da sudjeluju u kampanji snimanja pobjedničkih selfija, Victory Selfie.

Dodatno, hrvatsko predstavništvo Samsunga potvrdilo je Faktografu da nije došlo do prekida sponzorstva Olimpijskih igara. “Napisi na ovu temu potpuno su netočni; Samsung ostaje predan partnerstvu s Međunarodnim olimpijskim odborom i dalje, uključivo i Olimpijske Igre u Los Angelesu 2028. godine”, pojasnili su.

Faktograf je već ranije ocijenio točnost tvrdnji koje su nastale nakon otvaranja Olimpijskih igara. Neki su korisnici Facebooka tvrdili da se zbog “blasfemičnih” sadržaja na otvaranju u glavnom gradu Francuske okupilo tisuće vjernika, a drugi su kratkotrajni nestanak struje u dijelovima grada povezivali s “ismijavanjem Posljednje večere”. Te smo tvrdnje, kao i onu o Samsungovom prekidu suradnje s Međunarodnim olimpijskim odborom, ocijenili kao netočne.

The post Samsung nije, zbog ceremonije otvaranja, ukinuo sponzorstvo Olimpijskim igrama appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

dezinformacija (4)francuska (209)kršćanstvo (5)olimpijske igre (727)pariz (85)Razotkriveno (45)Religija (12)Samsung (9)